VEGE & EKO

Ideja za kosilo: Široki rezanci s šitakami

Objavljeno 17. november 2015 15.15 | Posodobljeno 17. november 2015 15.15 | Piše: Beba Splichal

Po gobe v trgovino.

Moje najljubše gobe so šitake. Mislim, da so se mi priljubile zaradi slovenskih pridelovalcev, ki so se odločili, da jih bodo vzgojili brez kemičnih dodatkov. Šitake z oznako ekološki proizvod najdem skoraj v vsaki trgovini, kjer tudi sicer kupujem bio in eko stvari.

Poznavalci trga pravijo, da je težko najti ekološke šampinjone, kar je menda povezano z načinom vzgoje teh gob. Od nekdaj imam pomisleke, kadar jem gobe iz gozda – gobarji me ne prepričajo s svojimi zgodbami o tem veselju in za mnoge kar nabiralniškem športu. Dva sta se mi pohvalila, da sta jih letos nabrala šest kilogramov. Vprašala sem se, kaj bosta z njimi, saj vemo, da gobe niso glavna jed, temveč dragocen dodatek, skoraj začimba. Vse so težko prebavljive, že zato se jih ne bi smeli nikoli prenajesti. Zdrav odmerek bi bil največ dve srednje veliki gobi oziroma nekje tri grame suhih.

Šitake pozna predvsem azijska kuhinja, kjer skoraj ni krožnika ali skledice brez gob. Z gibanjem zdrave prehrane in po zaslugi ekoloških pridelovalcev šitak so se uveljavile tudi pri nas. Zdravilni učinki so prav presenetljivi. Pomagajo pri delovanju jeter (čiščenje telesa), uravnavajo holesterol, ugodno podpirajo srce in ožilje, raziskave pa potrjujejo, da so mnogim pomagale pri zdravljenju rakastih obolenj.

Šitake, moje najljubše gobe, zrastejo na kostanju, kar Japoncem pove že ime: ši za kostanj in take za gobe. Imajo čudovit gobji okus (kar recimo pogrešam pri šampinjonih), lahko jih imam na zalogo v hladilniku in popestrijo jedilnike, ko zmanjka sezonske sveže zelenjave. Poleg tega so dokazano zdravilne, kar je še ena prednost pred jurčki, lisičkami in drugimi gobami iz gozda. Za zdrava jetra naj bi pojedli vsak dan dva srednje velika klobučka, se razume, da ekološko pridelana, ker drugače ni prave koristi od njiju.

Široki rezanci s šitakami (Za dva krožnika)

  • šopek blitve
  • 100 g svežih šitak
  • čebula
  • oljčno olje
  • sol
  • kurkuma
  • poper
  • dva stroka česna
  • 200 g dimljenega tofuja
  • 200 g širokih rezancev

Blitvo očistimo, zložimo v šopek in narežemo na trakove. Šitake (uporabimo le klobuke in zgornji, trd del betkov) obrišemo z vlažno papirnato brisačo in narežemo na lističe. Betke, ki niso primerni za kuhanje, lahko posušimo in uporabimo za čaj, ki je zelo zdravilen. Čebulo drobno sesekljamo in popražimo na oljčnem olju, dodamo šitake, ko zadišijo, stresemo v ponev še blitvo in premešamo. Solimo in začinimo s kurkumo. Gobe bodo začele spuščati tekočino, zato ponev pokrijemo in na nizkem ognju dušimo še približno deset minut. Skuhamo testenine al dente – pazimo, da se ne razkuhajo.

Česen stisnemo ali stremo v možnarju in damo v ponev skupaj z narezanim tofujem, kratko popražimo in odstavimo. Zmešamo s kuhanimi in dobro odcejenimi širokimi rezanci, pokapljamo z oljčnim oljem in popramo. 

Deli s prijatelji