OKUSOJEDCI

Gostilna Ravbar, Dol pri Vogljah

Objavljeno 19. november 2015 20.00 | Posodobljeno 19. november 2015 20.00 | Piše: Okusojedci

Janjčka smo razglasili za krožnik dneva, čeprav smo to rekli že za prejšnjega in tistega pred njim.

Pranono današnjih lastnikov gostilne je bil župan, zato je gostilna še danes županova, pranona pa je dosegla, da so med gradnjo proge železniško postajo premaknili bliže gostilni. V njej so prve goste postregli davnega leta 1888, pri Ravbarjevih pa še danes veliko dajo na tradicijo. V kuhinji nimajo najmodernejših pripomočkov, in čeprav mesa ne kuhajo počasi v vakuumu, je njihov janjček v sladki menti mehek, v sredini pa zapeljivo rožnat. Za pristne okuse domače kraške kuhinje naberejo sestavine doma, pri sosedih ali v bližnji okolici.

Peneča se malvazija družine Sanabor je doma nedaleč od Štanjela. Zelo suha, čistih arom rumenega sadja in cvetja je v ustih pustila prijetno grenkobo malvazije in topel pookus. Greh bi bil, če na Krasu ne bi poskusili pršuta, za družbo so mu dodali salamo, panceto in sir. Krožnik je preprosto tako dobro dišal po Krasu, da se nikakor nismo mogli odločiti, kaj je boljše.

Že prva žlica jurčkove juhe s črno baziliko je dala vedeti, da bližnjic iz vrečke v tej gostilni ne ubirajo. Gosta in dišeča, a ravno prav okisana, da je prinesla svežino, ki je gobove juhe običajno nimajo. Prav nič nam ni obtežila želodca, le ogrela ga je in pripravila za nadaljevanje. Vseeno smo si izprosili nekaj premora, v tem času pa se je gostilna napolnila. A nedeljski vrvež uigrane ekipe ni iztiril. V kuhinji sta Ivan Ravbar z ženo Natašo, gostom se posveča njegova sestra Alica. Oče Vladimir ob nedeljah pražnje oblečen za šankom skuha kavo, mama Darinka se še vedno sklanja k loncem v kuhinji.

Ker so testenine domače, smo naročili kar tris. Raviol s skuto in drobnjakom z maslom je bil božanski, ravno prav skuhan, konkreten okus zorenega sira in masla je podkrepil mlečnost skute. Pehtranov štrukeljc nam ni šel ravno v slast, čeprav mu ni bilo kaj očitati, le da si pehtran po našem okusu veliko bolj predstavljamo v sladicah, zato pa je njok s skuto in baziliko, polit z račjim ragujem, požel toliko večje navdušenje. Eksplozija okusov – njok je bil rahel in nežen, nadev prav tako, vse skupaj pa je nadgradil sladkasti okus račjega mesa. V kozarec so nam natočili vitovsko iz Čotove kleti, letnik 2013, s 13 odstotki alkohola, ki jo je pridelal Adam Simoneta iz Vrhovelj. Aroma bele češnje in rumene slive, na nosu in v ustih zelo mineralna, strukturirana. Le da bi z njokom še veliko bolje zaplesal denimo Čotarjev zoreni sauvignon, zato pa se je pri rezancih s tartufi obraz našega vinskega svetovalca spet razvedril. Vitovska se je prav zaradi mineralnosti izkazala za zelo posrečeno kombinacijo s tartufi – rezanci so bili do pičice natančno skuhani, s tartufi niso skoparili niti v omaki. Krožnik za gurmana!

image
 vrsta ponudbe: gostilna
 • hrana, vino: 9
 • postrežba: 8
 • cena/kakovost: 9
 • vtis skupaj: 8,6 

Jagnječje zarebrnice z redukcijo iz sladkorja, domačega teranovega kisa in mete so bile najboljši krožnik dneva! Čeprav smo to rekli že za prejšnjega. In tistega pred njim ... Sladko, kislo in zeliščno se je ujelo z vrhunsko pečenim mesom. Jagenjček in bučka sta prinesla sladkast okus, okus žara je poskrbel za ravnovesje. Ko je prišla na mizo še krača, se je slišalo samo zadovoljno vzdihovanje, saj je vsak grižljaj nosil polne, domače okuse. Za prilogo pa prava špinača, osvežilna peperonata, krompir in kislo zelje. Če ne bi bili na Krasu, bi naročili mehek merlot, modro frankinjo ali šentlovrenko, tako smo pili domači teran. V kozarcu so se odprle arome borovnice, maline, gozdne podrasti in višnje, v ustih je bilo čutiti nekoliko višjo kislino, a takšen teran pač je. In ko nagneš kozarec, skozi gostilniško okno zagledaš enega od družinskih vinogradov. Kaj bi človek sploh hotel še lepšega?

Brez sladkega te ne pustijo od mize, zato smo poskusili rabarbarino pito z vaniljevo kremo – prijetna kislost, toplina vanilje in sladkoba fige, ki so jo na hitro pokuhali s sladkorjem, je bila spet izvrstna kombinacija. Pri Ravbarju pač znajo ogreti ne le želodec, ampak tudi dušo. 

Dobro je vedeti

 • Gostilna Ravbar
 • Ivan Ravbar, s. p.
 • Dol pri Vogljah 5, 6221 Dutovlje
 • Tel.: 00 386 (0)5 734 61 80
 • urnik: ponedeljek in torek imajo zaprto, v sredo delajo od 11. do 16. ure, od četrtka do nedelje pa od 11. do 16. ure in od 18. do 22. ure.
 • degustacijski meni: po dogovoru.
 • vinska klet: 30 etiket.
Deli s prijatelji