PRAZNIKI

Blumenthal že misli na božič: večerja s puranom ali z raco

Objavljeno 23. julij 2011 11.32 | Posodobljeno 24. julij 2011 11.00 | Piše: U. S.

Pripravite purana, ki se ne izsuši

Da se praznični puran ne bo izsušil, bo letos poskrbel slavni kuhar s svojimi nasveti
Komaj smo zares dobro občutili poletje, že je iz Anglije prišla ekskluzivna vest, povezana z božičnimi prazniki. Očitno ni nikoli prezgodaj pomenkovati se o tem, kaj bomo postregli tisti večer, ki se ga še najbolj veselijo otroci. In čeprav je do božiča še pet mesecev, sta otoška veriga supermarketov Waitrose in znani kuharski mojster Heston Blumenthal razkrila nekaj podrobnosti kolekcije praznične večerje, ki vsebuje celo opremo in orodje za pripravo.

Priložili so navodila

V trgovinah bo od 16. novembra, zanjo bo treba odšteti med 5 in 35 funtov (med 6 in 39 evrov): v paketu je namreč tudi obvezni puran, cena pa je odvisna od teže ptiča. Seveda niso pozabili na obvezna navodila za pripravo: koncentrirana slanica je izboljšana s timijanom, z brinjem, rožmarinom in žajbljem, dodate jo vodi, s katero natrete ptiča, in ga za 24 ur postavite v hladilnik. V paketu sta še zeliščno maslo in mesna omaka.

No, oznanilo Waitrosa ni presenečenje, to je namreč na Otoku v navadi. Prav zdaj namreč številne trgovine prirejajo različne dogodke, povezane z zimskimi prazniki, poimenovali so jih Božič poleti, njihov namen pa je kajpak prikazati ponudbo.

Blumenthal uporablja zakone fizike in kemije sebi v prid

Chef Blumenthal, lastnik londonske restavracije Debela raca (Fat duck), ki je nagrajena s kar tremi Michelinovimi zvezdicami, je znan po uporabi modernih metod v kulinariki, s pomočjo znanosti, t. i. molekularne gastronomije, pa pričara izjemne okuse in teksturo. Paket oziroma njegovo rabo je opisal takole: »Purani se radi izsušijo. Tradicionalno je slanica iz 25 odstotkov soli, za paket pa sem pripravil šest- do osemodstotno, ki pomaga zadržati vodo v mesu. To ostane sočno, poleg tega doda še okus.«

No, v zbirki Heston za Waitrose ni le puran, ampak tudi raca, nadev iz višenj, jabolčnik, kristalizirane pistacije, sladica iz čokolade in pasijonke ter zlati sirup, sladkorni sok, ki ga dobijo v procesu predelave soka sladkornega trsja v sladkor.

Prihaja ponovitev lanskoletnega uspeha


Blumenthal z Waitrosom letos ne sodeluje prvič. Lansko sodelovanje se je namreč izkazalo za izjemen uspeh: kuharski mojster je za verigo trgovin napravil božični puding, ki je vseboval celo kandirano pomarančo in je bil praktično takoj razprodan. Tistikrat je Mark Price, direktor Waitrosa, dejal: »Uspeh Hestonovega pudinga kaže, da potrošniki kot vedno tudi zdaj hočejo na praznično mizo postaviti le najboljše. Vsem našim premium linijam gre dobro. Božičnega pudinga nismo nikoli razprodali že novembra, Hestonov inovativni pristop k tradicionalonosti in eni najbolj priljubljenih božičnih jedi pa je prevzel domišljijo naših kupcev.« Povpraševanje po sladici je bilo tako veliko, da so puding prodajali celo prek spletne strani ebay. Tudi zato je veriga trgovin za letošnje leto naročila trikrat več pudinga, za enega je treba odšteti 13,99 funta (približno 16 evrov). Heston pravi: »Hotel sem ustvariti nekaj posebnega, nekaj, kar je drugačno, pa vendar v skladu s tradicijo in z nostalgijo, povezano z božičem.«

Kuhanje je zabavno

Heston Blumenthal ni edini otoški kuhar, s katerim se je povezala veriga Waitrose, sodelujejo tudi z Delio Smith, oba pa sta se izkazala za uspeh: prodaja raste, prekosili so druge trgovce. Tudi Smithova, ki je najbolje prodajana avtorica kuharskih knjig v Združenem kraljestvu, prodala je več kot 21 milijonov izvodov, je napravila paketek oziroma pomagalo, in sicer za pripravo božične torte.

O sodelovanju s trgovino je povedala: »Vesela sem, da bodo poslej mnogi, ki sledijo mojim receptom, lahko brez skrbi in tekanja naokoli na enem kraju našli prav vse sestavine.« Heston dodaja: »Vesel sem sodelovanja z Waitrosom, kjer delijo mojo ljubezen do hrane in pijače. Veselim se dela z njimi ter njihovo ekipo izjemnih kmetovalcev in pridelovalcev. Veseli me, da bom lahko z ljudmi delil krasne praktične nasvete, ideje in recepte za domačo rabo ter vse spodbujal, da bomo iz sestavin iztisnili tisto najboljše. Upam, da se bomo zabavali ob vsakotedenskem nakupovanju.«
Deli s prijatelji