Pri povpraševanju po bučkah in kumarah kaj hitro ugotovite, da prodajalci ene in druge večinoma cenijo enako.
Tudi za 50 centov
Na osrednji ljubljanski tržnici se cene gibljejo od manj kot enega pa do dveh evrov, so pa ponekod tudi višje, če kupujete zelenjavo z ekološkim certifikatom. Najcenejše bučke in kumare, ki smo jih odkrili ob našem, sobotnem obisku, so stale 80 centov, zrasle pa so – in to nemara ni najbolj navdušenje vzbujajoče – v okolici Ljubljane. Najdražje ljubljanske bučke in kumare stanejo 2 evra, prav toliko pa, tako so nam sporočili s celjske tržnice, stane ta zelenjava na splošno v Celju. Malce ceneje jih po naših informacijah kupujejo v Kopru. Če pridete na tržnico (ne le koprsko, tudi na ljubljansko, nam je razkril vir) v pravem času, se pravi, ko se ta že zapira, in naletite na pravega prodajalca ali kupite večje količine zelenjave, lahko kilogram bučk ali kumar menda dobite tudi za 50 centov ali celo manj.
Tržnica Ljubljana Center: 1 kg bučk 0,80 do 2 evra 1 kg kumar 0,80 do 2 evra |
Tržnica Celje 1 kg bučk 2 evra 1 kg kumar 2 evra |
Tržnica Koper 1 kg bučk 1 evro 1 kg kumar 1 evro |
Tržnica Novo mesto 1 kg bučk 1 evro 1 kg kumar 1 evro |
Predstavljamo prodajalca: Gorazd Čuk iz Sežane Čeprav tam še ni dolgo, pa tudi ne redno, bo veliko obiskovalcev osrednje ljubljanske tržnice ob pogledu na njegovo fotografijo veselo vzkliknilo: Aha, to je gospod, ki ponuja paški sir! Nenavadno, a Gorazd Čuk iz Sežane je, kot kaže, prvi, ki se je domislil po vsem svetu znano delikateso, narejeno iz uradno najdražjega mleka na svetu (!), ponuditi na Pogačarjevem trgu. K temu je 40-letnika navdihnila ljubezen do očarljivega hrvaškega otoka, na katerem je počitnikoval tako rekoč od mladih nog, svoje pa so dodale tudi izkušnje v živilski industriji, v kateri je bil nekoč zaposlen. Zdaj je uvoznik paških in drugih delikates s hrvaške obale, a se kljub temu še zdaleč ne namerava zapreti v pisarno. »Samo če si v stiku s kupci, vidiš, kakšen je njihov odziv na tisto, kar ponujaš, in česa si še želijo,« pravi o prodaji na tržnici, v kateri, to se vidi, iskreno uživa. Še posebno rad s kupci deli bogato znanje o dobrotah, ki jih ponuja na stojnici na pokriti tržnici, najbolj razvneto pa razpravlja prav o zanimivostih paškega sira: da nastaja le iz mleka paških ovc, 35.000 se jih prosto sprehaja po otoku, ki dajejo približno pol leta okoli pol litra mleka na dan – vsa molža je ročna. »Najbolj cenjen je, mi mu pravimo, majski paški sir. To je sir iz mleka, ki ga pobiramo maja, ko na otoku Pagu cveti avtohtoni paški žajbelj, ki ga ovce jedo. Posledično je mogoče v siru zaznati to noto in poznavalci znajo ugotoviti, kateri je paški sir. Na ceno pa to ne vpliva,« nam zaupa eno manj znanih skrivnosti prestižnega mlečnega izdelka. |