VODKA

Barišnikov v koktajlih s slovensko vodko

Objavljeno 23. januar 2015 20.10 | Posodobljeno 23. januar 2015 20.12 | Piše: Tjaša Lampret

V New Yorku so predstavili tri koktajle, pripravljene iz slovenske vodke z dodatkom ajde, ki na drugačen način pripovedujejo zgodbo, kdo je Mihail Barišnikov kot plesalec, igralec in svetovljan.

Barišnikov s podpisano steklenico slovenia vodke in barmani, ki so ustvarili koktajle. Foto: Rory Tischler

Da, bilo je veliko preizkušanja. Domov je vozila moja žena,« s pomenljivim nasmehom na obrazu pripoveduje Mihail Barišnikov, svetovno znani baletnik, ki se je v zadnjih letih posvetil igralstvu, svojemu plesnemu centru in tudi – slovenski vodki.

Poleg filmskega igralca Billa Murrayja je namreč Barišnikov glavni družabnik kuharskega mojstra in lastnika več prestižnih restavracij Petra Xavierja Kellyja, ki je idejni oče projekta Slovenia Vodka. »Peter je moj dolgoletni prijatelj, z Billom pa sva se med drugim velikokrat srečevala v Petrovi restavraciji. Ko je Peter povedal, da bo razvijal nov okus vodke in da išče partnerje, ki jo bodo preizkušali, sem se odločil in se pridružil,« se začetkov izpopolnjevanja recepta za vodko z dodatkom ajde za Slovenske novice spominja Barišnikov.

V iskanju vrhunskega okusa

In kako je ameriško-slovensko sodelovanje potekalo v praksi? Iz Fructala, kjer slovenia vodko polnijo, so prek luže pošiljali vzorce, Kelly, Barišnikov in Murray pa so jih preizkušali. Da so dosegli vrhunski okus in kakovost izdelka – Kelly namreč verjame, da je le najboljše dovolj dobro –, je trajalo približno leto dni.

»Testirali smo vzorce vodke in ugotavljali, kaj njenemu okusu še dodati ali odvzeti. Bilo je veliko preizkušanja. To je naporno delo, vendar ga nekdo mora opraviti,« se z nasmehom spominja Kelly. Z resnejšim tonom takoj doda: »In ko smo imeli najboljši izdelek, smo morali Slovenijo le še pripeljati do ameriških ustnic.« Z doslej opravljenim delom je zadovoljen, hkrati pa se zaveda, da jim prihodnost prinaša še ogromno dela in izzivov.

Vezni člen in gonilna sila slovensko-ameriškega projekta ter človek, ki je Kellyja tudi pripeljal v Slovenijo, kjer se je rodila ideja o slovenski vodki za ameriški trg, je ameriški poslovnež slovenskih korenin Emil Gaspari, ki že desetletja živi in dela v ZDA. Sprva je prodajal slovensko pohištvo, zadnja leta pa prek luže uvaža predvsem slovenska prestižna vina, morsko sol in bučno olje.

V projektu Slovenia Vodka je povezal slovenska podjetja z mojstri, ki verjamejo v strast tako v življenju kot tudi v ustvarjalnostih, ki so se jim zapisali – baletu, igralstvu in kulinariki. Kot pravi Gaspari, se slovenska vodka z dodatkom ajde trenutno prodaja v restavracijah, barih in trgovinah v državah New York, New Jersey in Connecticut.

Ekipa s Kellyjem na čelu je poskrbela za nov korak v utrjevanju blagovne znamke. Pri tem navdiha za ustvarjanje novih koktajlov iz slovenske vodke z ajdo niso iskali daleč. »Mihail Barišnikov je znan kot plesalec, igralec, kot državljan sveta. Po vsem svetu ga poznajo in vsakdo ima nanj vezane spomine, ne glede na to, ali gre za njegovo delovanje na področju baletne umetnosti, nanizanko Seks v mestu ali kaj tretjega. V svojem življenju je dosegel ogromno. Na podlagi osnovne ideje – Barišnikov kot igralec, plesalec in svetovljan – je vsak od barmanov poskušal izbrati sestavine, ki bodo povedale zgodbo. Zgodbo, kdo je Barišnikov kot igralec, kdo je Barišnikov kot plesalec in kot svetovljan,« osnovno idejo na kratko predstavi Kelly.

Koktajle je Barišnikov okusil šele v baru Bar Sardine v newyorški četrti West Village. Nekdanji baletnik, ki doma vsakodnevno še vedno opravi trening baleta, namreč v procesu ustvarjanja koktajlov, ki so nastali kot poklon raznolikosti njegovega življenja ter dosežkom, ni sodeloval. Za mešanice koktajlov so poskrbeli trije vrhunski barmani oziroma miksologi, kot jih imenujejo v ZDA. Kenta Goto je pripravil koktajl z imenom plesalec, Brett Buehler je s koktajlom igralec poustvaril Barišnikovo igralsko ustvarjanje, ki se mu je med drugim zapisal po koncu baletne kariere, medtem ko je Brian Bartels ustvaril koktajl svetovljan.

Poskusil že več sto vrst vodke

Ob predstavitvi novih koktajlov Kelly poudari, da je mesto vodke z dodatkom ajde tudi v kulinarki: tako v procesu priprave hrane kot tudi kot pijača ob izbranih kulinaričnih dobrotah. Barišnikov, ki velja za dobrega poznavalca vodk in jih je po lastnih besedah v življenju poskusil že več sto vrst, dodaja, da se Slovenia Vodka brez dvoma uvršča med najboljše. »Je zelo eksotična in raznovrstna. Za nekatere je tudi odgovor na bloody mary, ki je – ker je zelo lahka – priljubljena pijača ob nedeljskem brunchu.«

In kaj ekipa načrtuje v prihodnje? Vztrajali bodo pri enem, čistem, okusu slovenske vodke, pripravili bomo le še njeno močnejšo različico, razkrije Kelly. »Ne bomo izdelovali vodke z okusom čokolade, banane, karamele in podobno, ohranili bomo le čisti okus. Pod blagovno znamko bo prostor tako dobila le še nekaj močnejša vodka, ki bo vsebovala 50 odstotkov alkohola.« In če bo šlo vse po načrtih, bo močnejša različica slovenske vodke z dodatkom ajde predstavljena konec leta 2015, še pove Kelly in z nasmehom na obrazu doda, da se bo kmalu znova treba lotiti preizkušanja vodke.

Koktajl Igralec (Brett Buehler)

Pripravimo v visokem kozarcu s kockami ledu

  • 40 ml slovenia vodke
  • 25 ml pomarančnega likerja (cointreau ali triple sec ali grand marnier)
  • 15 ml pimm's/punch – rum s sadnimi dodatki – bacardi oakhart
  • 100 ml radenske mineralne vode
  • 1 kos lupine kumare

Notranjost večjega kozarca ovijemo z lupino kumare in napolnimo s kockami ledu. Nalijemo sestavine po receptu, nežno premešamo in serviramo s slamico.

Koktajl Plesalec 
(Kenta Goto)

Pripravimo v ročnem mešalniku


  • 40 ml slovenia vodke
  • 20 ml crème de violette
  • 10 ml janeževega žganja

Sestavine stresemo v ročnem mešalniku s kockami ledu. Precedimo v ohlajeni kozarec za koktajl in okrasimo z lupinico limete. 

Deli s prijatelji