RAZISKAVA

Znanstveniki pravijo, da barvno ujemanje ni moderno

Objavljeno 23. julij 2014 12.20 | Posodobljeno 23. julij 2014 12.21 | Piše: B. G.

Verjeli ali ne, znanstveniki so se lotili raziskave, s katero so ugotovili, da nošenje ujemajočih oblačil ni moderno in da ste s tem modni spodrsljaj na dveh nogah.

Po mnenju 239 ljudi takšne oprave niso najmodnejše.

Raziskave so se lotili na univerzi v Severni Karolini, kjer so prišli do ugotovitve, da boste »najmodnejši, če vaša oprava ne bo preveč usklajena, a se vendarle ne bo preveč razlikovala«. Psihologi so v študiji izprašali 239 oseb in jih prosili, naj na podlagi skic moških in žensk ocenijo, kako modni so.

Ogledali so si 30 različnih barvnih kombinacij, med katerimi so bile takšne, ki so bile povsem ujemajoče se, na videz nezdružljive ali pa nekje vmes. Strokovnjaki so nato ugotovili, da je tudi pri modi najbolje uravnotežiti dva ekstrema. Na podlagi ugotovitev torej svetujejo: »Izberite takšno barvno kombinacijo, ki se ne ujema kot uniforma, vendar se kosi tudi ne razlikujejo preveč. Toda zmerno ujemanje ni vedno prava rešitev; treba je upoštevati kulturo in časovno obdobje, veliko pa je odvisno tudi od krojev, dizajna in trendov.«

A preden začnete brskati po omari in sestavljati kombinacije, imejte v mislih, da študija zajema zgolj mnenje 239 naključno izbranih ljudi. Ti so svoje odgovore podali na podlagi skic, ki so v resničnem življenju lahko videti precej drugače.

Deli s prijatelji