POSLOVNA MODA

Višji kot je položaj, bolj konservativno mora biti oblačenje

Objavljeno 21. januar 2014 11.10 | Posodobljeno 21. januar 2014 13.08 | Piše: Da. M.

Funkcionarke na najvišjih položajih kršijo načela poslovne mode.

Zelo formalna delovna mesta ali protokolarna delovna mesta temnega laka čez dan ne dopuščajo.

Moda nam dopušča vedno več poigravanja z različnimi kombinacijami, v trendu so tudi kombinacije barv, za katere si pred leti nikoli ne bi misli, da gredo skupaj, živi vzorci pa so prevzeli skorajda vse. A se jim ne moremo prepustiti vedno in povsod. S Tino Martinec Selan, ki je CMB-svetovalka na področju barvnega svetovanja in ličenja, smo se pogovarjali o tem, kako se obleči za prvi razgovor za službo, katere barve so primerne za poslovno modo in kako doseči, da poslovna moda ne bo dolgočasna.

Trenutno so zelo priljubljene temne barve za lak na nohtih. Ali te sodijo tudi v poslovno modo ali so rezervirane le za večerna druženja?

To je zelo odvisno od delovnega mesta. Nekatera delovna mesta, ki zahtevajo poslovno oblačenje, dopuščajo temen lak za nohte, seveda govorimo o brezhibno urejenih in ne predolgih nohtih. Zelo formalna delovna mesta ali protokolarna delovna mesta pa temnega laka za čez dan ne dopuščajo. Višji kot je položaj zaposlene ženske, bolj konservativno mora biti njeno oblačenje, ličenje in dodatki.

Katere barve so najprimernejša izbira pri poslovni modi?

Barve, s katerimi v poslovni modi ne moremo zgrešiti, so klasični odtenki temnih barv  (temno siva, temno modra, črna, temno petrolejna), v oblačilih primernih krojev pa so za določene barvne tipe lepa izbira tudi svetlejši odtenki peščene, bež, kremne in pudraste barve. Rjava večinoma velja za manj formalno, zato moramo pri izbiri vedno upoštevati delovno mesto. Barvna paleta je seveda prilagojena tudi letnemu času, v toplem delu leta običajno posegamo po svetlejših barvah. Vsekakor se za poslovno modo odsvetujejo neonske barve in kričeče barvne kombinacije.

image
Tina Martinec Selan je CMB-svetovalka na področju barvnega svetovanja in ličenja. Foto: Sanja Martinec

Koliko vzorcev in kakšne dopušča poslovna moda?

Vzorci v poslovni modi morajo biti umirjeni in zadržani. Najprimernejše so zelo tanke črte, na bluzah je dopusten tudi subtilen cvetlični vzorec, kašmirski vzorec ali drobne pike. Velike, kontrastne, izrazito vpadljive in modne vzorce pustimo za prosti čas. Enako velja za zelo svetleče tkanine, na primer bleščice in dodatke.

S kakšnimi triki dosežemo, da poslovna oblačila niso dolgočasna?

To so predvsem izbrani materiali oblačil ter drobni nevpadljivi detajli, ki pa naredijo oblačilo posebno (npr. svilena obroba na jopici, izbrana torbica, pas in čevlji, subtilno drapiran kroj obleke ali krila, primerno izbran šal ali ruta ...). V oblačilih, ki laskajo njenemu barvnemu tipu, se lepo prilegajo postavi in so izbrana z okusom, ne bo dama nikoli videti dolgočasno, ampak izbrano, elegantno, zanesljivo in odlično – to pa so vse lastnosti, ki jih poslovni svet zahteva in ceni.

Poslovni svet ceni zanesljivost, eleganco in odličnost. Pomagajo tudi oblačila.

Kaj bi sami priporočali mladi ženski in mlademu moškemu, ki se odpravljata na razgovor za službo, njun osebni slog pa je športen. Kako naj se oblečeta, da bosta na razgovoru naredila vtis?

Kavbojke naj pustita doma, pravzaprav džins kot material neformalnih, casual oblačil ne sodi na razgovor za službo (enako velja za športne spodnje dele, flise, vetrovke in jopice s kapuco). Edino dopusten je povsem temno moder džins brez kakršnih koli izpranih ali drugih detajlov, ki ga kombiniramo z elegantnimi usnjenimi čevlji, brezhibno srajco ali bluzo ter s suknjičem. Tudi sicer velja, da je bolje biti malenkost »predobro« oblečen kot premalo urejen, dobro pa se je tudi vnaprej pozanimati, kakšen je kodeks oblačenja v službi, kamor se odpravljamo na razgovor. Tako ne bomo zgrešili ne v eno ne v drugo smer.

Večna težava žensk je »prazna omara«. Kako najceneje in najučinkoviteje popestrimo svojo garderobo?

Večna težava žensk ni prazna omara, temveč polna omara, v kateri pa ne najdejo zase primernih oblačil in kombinacij. Najceneje in najučinkoviteje se dolgoročno lotimo svoje garderobe tako, da se prepustimo strokovnjaku, ki bo iz omare izločil odslužena oblačila, nas naučil ustvarjati nove kombinacije ter nam tudi razložil, kaj nam pristaja in kaj v prihodnje sploh kupovati.

Deli s prijatelji