OBLAČILNICA

Uh, te torbice!

Objavljeno 10. marec 2013 09.30 | Posodobljeno 10. marec 2013 09.30 | Piše: Lea Pisani

Bolj ko se je ženska emancipirala, večja je postala njena torbica.

Na začetku jo je potrebovala le za robček, danes je v njej shranjeno tako rekoč vso življenje. In ni malo žensk, ki odkrito priznajo, da bi bile brez torbice popolnoma izgubljene.

Nespregledljivi znak emancipacije

Kot zanimivost naj povem, da se je torbica z jermenom čez ramena začela množično pojavljati šele v 70. letih prejšnjega stoletja in je bila znak emancipacije, saj je ženski omogočala nov način gibanja. Prvi namig za simbolično žensko emancipacijo v obliki dolgega ročaja iz verižice je bila danes kultna torbica 2.55, ki jo je 1955. ustvarila Coco Chanel in je zadnja leta ena najbolj kopiranih torbic. Coco Chanel, največja vizionarka in izumiteljica v zgodovini mode, je z oblačili osvobodila žensko telo – s to torbico pa tudi njene roke.

image

Moški ne razumejo (in verjetno nikoli ne bodo), da se nam ženskam zdi, da nikoli nimamo dovolj torbic! Za to je precej razlogov:

• torbica nam lahko dvigne samozavest, definira naš slog – ali pa ga uniči,

• bogata zbirka torbic je nujna, saj jih potrebujemo za različne priložnosti, kombiniramo jih k različnim slogom, moramo jih tudi barvno uskladiti z oblačili in drugimi modnimi dodatki,

• v gledališče gotovo ne bomo šli z veliko malhasto ali poslovno torbo, v trgovino po živila pa ne z majhno lakasto,

• tiste ženske, ki skrbijo za ugledno podobo in stavijo na kakovost, večinoma nosijo usnjene torbice,

• poletna platnena torbica za na plažo je gotovo boljša izbira kot plastična, ki se lahko na soncu iznakazi,

• za potovanje potrebujemo torbico, ki je dobro zaprta in jo nosimo spredaj, čez obe rami,

• nekoč je veljalo, da morajo biti torbica ter čevlji barvno usklajeni, kar pa danes ne velja več.

Bonton nošenja torbic

Torbico praviloma nosimo v levi roki, tako da je desna prosta za rokovanje.

Če jo nosite čez ramo, lahko poškoduje oblačilo, zato tiste, ki skrbno pazijo na svojo podobo, torbico vedno nosijo v roki.

K slovesni obleki pristaja manjša torbica brez ročaja. Barvno in slogovno je usklajena z obleko.

Ko sedemo, torbico odložimo na zadnji del sedala pri stolu, nikoli na mizo, naslonjalo stola, v naročje ali celo na tla.

Velike torbe so za slovesne in večerne priložnosti po 18. uri popolnoma neprimerna izbira.

Kaj torbica pove o ženski?

Ženska s ustvarjalnim slogom kupi torbico, ki je zanimiva, opazna, nenavadna. Lahko je kakršne koli oblike, biti mora le dovolj privlačna in zanimiva. Ženska s klasičnim slogom kupuje samo usnjene torbice nevtralnih barv z dvema ali tremi prekati v notranjosti. Ženska z dramatičnim slogom nosi velike torbe temnih in intenzivnih barv ali takšne z zgodovinskim pridihom. Ženski z naravnim slogom so najljubši nahrbtniki, kurirske torbice in mehke malhe. Ker nerada nosi usnje, saj je zaščitnica živali, kupuje torbice, izdelane iz naravnih ali recikliranih materialov. Za žensko z romantičnim slogom je torbica zelo pomemben dodatek. Bolj kot kakovost ji je pomembna oblika. Njena torbica mora biti svetlikajoča se, pastelnih barv, z veliko detajli v obliki rožic, metuljčkov. 

Deli s prijatelji