KATJA KOSELJ

Tudi v krizi se moramo 
ženske pocrkljati

Objavljeno 11. februar 2013 11.10 | Posodobljeno 11. februar 2013 11.12 | Piše: Da. M.

Ustvarjalka unikatnega nakita Katja Koselj je prepričana, da si moramo ženske občasno nujno privoščiti kaj za svojo dušo.

Z odprtjem lastnega ateljeja so se Katji Koselj uresničile dolgoletne želje. Foto: A. F.

Kako in kdaj se je začela zgodba ustvarjanja nakita?

Kot skoraj vsaka deklica v vrtcu sem rada ustvarjala iz perlic, v osnovni šoli sem obiskovala razne ustvarjalne delavnice, resneje pa se je moje ustvarjanje začelo, ko je Tjaša Kokalj zmagala na slovenskem tekmovanju za miss Universe. Takrat si je poleg vseh oblek, ki jih je dobila, zaželela nakit, ki bi zaključil celotno zgodbo. In še zdaj zanjo veliko delam, takrat pa sem dobila zagon za resnejše ukvarjanje z nakitom. A vse do preteklega decembra je bilo izdelovanje nakita bolj hobi kot resno delo. Zdaj pa sem se odločila, da bom pustila službo in se stoodstotno posvetila le temu. Seveda bi bili moji bližnji mirnejši, če bi hodila v službo, a atelje je nekaj, kar sem si od nekdaj želela, in to me trenutno najbolj osrečuje.

Pogumna odločitev za te čase. In zakaj naj si ženske ravno zdaj, ko poslušamo samo o gospodarski krizi, privoščimo nov kos nakita?

Da same sebe malo razveselimo, da pozabimo na neprijetne stvari. K meni pridejo tudi študentke, za katere vem, da varčujejo, a si privoščijo kakšen majhen kos, na primer prstan. Da se malo pocrkljajo. Ženske si moramo privoščiti kaj za dušo, zdaj pač malo manj.

Kateri je trenutno najbolj vroč kos med vašimi izdelki? 

Nedavno so to zagotovo bili brki, obešeni na verižico. Zdaj pa je veliko zanimanja za medaljone. Te izdelujemo tudi na delavnicah, kjer udeleženkam ponudim material in jim pomagam pri ustvarjanju, dekleta pa sama izberejo motiv, ki ga potem z veseljem nosijo v medaljonu. Veliko nakita ustvarim tudi za maturantke in neveste.

Kaj bi dejali na to, da se zdaj že skoraj vsak z nekaj talenta in ročnih spretnosti znajde med ustvarjalci unikatnih izdelkov in na različnih umetniških sejmih prodaja svoje delo?

Sama zelo spodbujam kreativnost, saj je to dobro za osebni razvoj in sprostitev, fino je, da lahko vsak realizira svojo idejo. Ne vidim pa potrebe po tem, da bi zdaj vsak to že prodajal. Sejmov imamo ogromno, za vse različne nivoje. Prav je, da imajo ljudje priložnost, a da se vsi ti izdelki prodajajo kot unikaten nakit, je le nekoliko pretirano. Sama o prodaji na takšnih sejmih ne razmišljam, me pa ne motijo. Zame ne pomenijo konkurence, temveč popestritev na trgu.

Kdaj najraje ustvarjate in kako se spopadate z blokadami ustvarjalnosti?

Da bi imela ustvarjalno blokado, se redko zgodi. Ko sem slabe volje, ne morem delati, zato je najlažje ustvarjati v brezskrbnem obdobju. Najljubši del ustvarjanja pa so zagotovo začetki, ko imaš glavo polno idej in te srbijo prsti. Druga najljubša stvar pri delu pa so zame slikanje novih kolekcij in vse vrste sodelovanja s fotografinjami, maskerkami in manekenkami. To razmišljanje o uprizoritvi mojega dela me neizmerno veseli.

Kakšna bo spomladanska kolekcija?

Kolekcij bo več. Ena bo nekoliko bolj rockerska, pletene usnjene zapestnice v hipsterskem slogu. Druga pa bo elegantnejša, iz pleksistekla. Zanimivo pri tem nakitu bo, da bodo lahko stranke nakit same sestavljale, mu dodajale kose, kombinirale in ga s tem spreminjale. 

Deli s prijatelji