STILSKO

Moda lahko spremeni svet

Objavljeno 20. januar 2013 15.00 | Posodobljeno 20. januar 2013 15.00 | Piše: Nina Petek

Energična, rahlo uporniška modna oblikovalka Bojana Drača se ne strinja z ustaljenimi površinskimi stereotipi o modi, torej o njeni minljivosti, nenehni menjavi, hipnosti in morda celo nekoristnosti.

Bojana je upornica, ki v sleherno nitko oblačila vlaga vso svojo predanost in ljubezen. Foto: Travis Weir

»Moda nosi s sabo sporočilo – globoko, neklišejsko, nič patetično. In predvsem revolucionarno. Moda je tista, ki jo nosiš globoko v sebi. Je tvoj neodtujljivi del, ki lahko spremeni svet na bolje,« verjame modna oblikovalka Bojana Drača, ki se je leta 1984 rodila na Hrvaškem, po končani gimnaziji pa se je odločila za študij oblikovanja na ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti na oddelku za tekstilstvo. Že v prvem letniku je prejela prvo nagrado na natečaju Electrolux Trilobite Collection za inovativno preobleko za sesalnik, po diplomi pa se je vpisala na magistrski študij na Internationale Kunsthochschule für Mode ESMOD v Berlinu, za katerega je bila med kandidati z vsega sveta izbrana v elitno skupino 12 punc in ga lani uspešno zaključila.

Svojo berlinsko epoho je zaključila s kolekcijo, imenovano Heroine Collection, ki temelji na standardih trajnostne mode, oblačila so iz recikliranega poliestra, osnovana so na sistemu zero waste, torej brez odpadkov.

Kako bi opisali svoje delo? Kakšna je vaša modna filozofija?

Vse, kar delam, počnem z dušo. Zanašam se na svoj instinkt in ustvarjalnost. Upiram se smernicam in se ne poskušam prilagajati. Upam, da bo komu všeč tisto, kar delam, da bo cenil ves moj trud, vso mojo ljubezen in energijo, ki jih vlagam v vsak kos oblačila.

Kaj je vaš glavni vir navdiha? Od kod črpate svojo unikatno ustvarjalno energijo?

Navdih najdem predvsem v sebi, v dogodkih, ki sem jih doživela in ki so vplivali na moje življenje. Pozneje jih lahko povežem z različnimi stvarmi, ki me zanimajo, kot so glasba, zgodovina, ljudje ... Navdušujejo me japonski oblikovalci in njihova filozofija, kot so Rei Kawakubo, Miyake, Yamammoto ...

Kakšna je ženska, ki jo imate v mislih, ko oblikujete?

Ko oblikujem, imam v mislih ženske z močnim značajem, ženske, ki so spreminjale stvari in ki so imele oziroma imajo močno karizmo ter verjamejo v svoj poklic. Naslov moje zadnje kolekcije je Heroin Collection in vsaka obleka je imenovana po eni izmed mojih heroin, ki so me navdihovale – Sophie Scholl, Patti Smith, Lou Salome ...

Kje nakupujete? Prisegate na priznane blagovne znamke?

Nimam pravila. Nakupujem tako priznane blagovne znamke kot tudi oblačila iz druge roke. Zadnje čase se izogibam odvečnemu nakupovanju in znamkam, kot sta H&M in Zara. Želim si, da se ljudje res vprašajo, zakaj so določene stvari tako poceni. Če kupim nekaj, so mi pomembni stik s kosom oblačila, njegova kakovost in udobnost.

Kako bi opisali svoj osebni slog oblačenja? Kateri je za vas obvezen kos oblačila, ki ga preprosto morate imeti?

Zame sta dve najbolj pomembni stvari pri oblačenju udobnost in estetika. Trenutno je moj najljubši kos oblačila moška srajca, s katero poskušam ustvariti ženstveno in elegantno podobo.

Mogoče še kakšen modni nasvet oziroma vodilo za naše bralce?

Moda je tisto, kar vam je všeč in v čemer se dobro počutite. Ne ozirajte se preveč na modne časopise in oddaje, ampak poglejte vase – in poiščite svojo modo.

Deli s prijatelji