IZBIRA

Maturantska eleganca

Objavljeno 18. februar 2013 15.50 | Posodobljeno 18. februar 2013 15.51 | Piše: Petra Kancler

Moške svečane obleke za maturantski ples naj odlikujejo modni kroj, udobje in kakovostne tkanine.

Maturantje lahko za elegantnejši videz izbirajo med askoti, rutami, metuljčki in robčki za prsni žep, ki se lahko ujemajo s kravato, srajco ali pa z barvo soplesalkine obleke. Foto: SENS

Pred vrati je sezona maturantskih plesov, ki kličejo po svečanih oblačilih, po katerih fantje te starosti ne segajo vsak dan. Zanimalo nas je, kakšne so aktualne modne smernice na tem področju in kako stroga oziroma ohlapna so pravila, ki jih je treba upoštevati.

Klasika s piko na i

Strokovnjaki se strinjajo: moška svečana oblačila za maturantski ples naj sledijo sodobnim modnim krojem in stavijo na udobje ter kakovostne tkanine, saj se boste le tako dobro počutili. Pa barve? Pri aktualnih maturantskih in svečanih oblekah prevladujejo odtenki od svetlo sive, črne do modre, pri srajcah pa bela, črna, živo modra in druge žive barve. Kroji hlač so ozki, prav tako suknjiči, ki se zapenjajo na en gumb ali dva. Pri suknjičih prevladuje izjemno moden novi ruski ovratnik, ki je na sprednjem delu odprt, tako da se vidita srajca in kravata. Ker je to enkratni dogodek in posebna priložnost, so lahko obleke za maturante izdelane iz posebnih, nevsakdanjih tkanin (odvisno, koliko si upate), ki so lahko tudi lesketajoče se ali pa celo iz elegantnega džinsa.

Stavite na dodatke

Srajce so telirane in izdelane v različnih barvnih kombinacijah tkanin in gumbnic, na voljo so različne velikosti in oblike ovratnikov, včasih z dodatkom satena. Trenutno je še posebno moden ruski ovratnik. Kravata letos ni obvezen modni dodatek k obleki, maturantje lahko za elegantnejši videz izbirajo tudi med askoti, rutami, metuljčki in robčki za prsni žep, ki se lahko ujemajo s kravato, srajco ali pa z barvo soplesalkine obleke. Maturantje lahko za elegantnejši videz izbirajo med askoti, rutami, metuljčki in robčki za prsni žep, ki se lahko ujemajo s kravato, srajco ali pa z barvo soplesalkine obleke.

Na ples z izposojeno obleko

Alen Kobilica, maneken s svetovnimi izkušnjami, se svojega plesa spominja tako: »Maturantskega plesa ne bom nikoli pozabil. Bilo je v Festivalni dvorani v Ljubljani. Obleko sem si izposodil, takrat sem prvič nosil pravo moško obleko. Počutil sem se nenavadno. Oblačilo, ki ga nisi navajen, vpliva na splošno počutje, zato je zelo pomemben izbor prave obleke, takšne, ki ti je pisana na kožo. Pri tem izboru so mi zato še danes najpomembnejši udobje, občutek lahkotnosti in mehkoba tkanine.«

Deli s prijatelji