OBLAČILNICA

Katere barve vam pristajajo?

Objavljeno 17. februar 2013 09.30 | Posodobljeno 17. februar 2013 09.30 | Piše: Lea Pisani

Ste vedeli, da ženske težje realno ocenjujemo svojo podobo kot moški?

Velikokrat si želimo nositi barve, ki ustrezajo barvnemu tipu kakšnega pomembnega človeka v našem življenju, ne pristajajo pa nam.

Slog oblačenja definira izbiro barv

Ženska s klasičnim slogom nosi nevtralne barve, njeni osnovni barvi sta temno modra ali črna, barva za poudarek je živo rdeča. Ženska z naravnim slogom izbira le naravne barve, fluorescentnih, ki jih obožuje ženska z ustvarjalnim slogom, ne bi oblekla za nič na svetu. Kreativka obožuje močne barve in kombiniranje brez pravil. Ženska z romantičnim slogom uživa v vseh pastelnih odtenkih in v omari nima niti enega črnega kosa, brez zadrege tudi prizna, da je rožnata njena najljubša. Za tiste z dramatičnim slogom je bež absolutno najbolj nezaželena, močni kontrasti bele, črne, rdeče, vijolične pa poudarijo njeno osebnost.

Z leti nas narava svetli

Z leti nas narava svetli, najbolj očitno z barvo las, pozneje tudi z barvo kože in oči. Zato je dobro, da izberemo svetlejšo barvo las in uporabljamo svetlejše barve oblačil. In ja, naravna siva barva je lahko čudovita, le par pogojev moramo upoštevati: lasje morajo biti hladno in ne rumenkasto sivi, gosti, frizura pa sodobna in … obvezno je ličenje.

Najlepša barva las

Najlepša barva las je tista, ki jo je izbrala narava. Če nam ni všeč, jo lahko malo posvetlimo ali potemnimo. Bolj ko se oddaljujemo od nje, bolj zahtevno je usklajevati garderobo in intenzivneje se moramo ličiti.

imageKatere barve 
pristajajo vsem?

Nevtralne barve, ki pristajajo vsem barvnim tipom, so: smetanasta, slonokoščena, barva kamna, sivo-bež, ogleno siva. Jaz jih poimenujem kar armanijevske. Dve barvi, ki sta v barvnih kartah vseh barvnih tipov, kar pomeni, da ju lahko nosimo vsi, sta čista vijolična in gozdno zelena.

Barve kot zdravilo

Človekovo osebno počutje je odvisno od svetlobe in barv že zato, ker nanje ne reagira le oko, ampak celotno telo. Rdeča na primer razširi zenice, srce bije bolj živahno, umirjene barve, kot sta zelena in modra, pa znižujejo utrip. Na prebavila ugodno vpliva oranžna, rumena spodbuja mišljenje, srce in pljuča krepi vijolična.

Naklonjenost 
določeni barvi

Naklonjenost določeni barvi je nezavedno pogojena, zato je izraz najglobljih plasti človekove duševnosti. Informacije o posameznikovih osebnostnih lastnostih nam torej posredujejo barve, ki jih človek zavrača, pa tudi tiste, ki so mu najljubše.

Že prof. dr. Anton Trstenjak je zapisal: »Kdor ljubi barvo, ljubi tudi njene lastnosti, katero barvo kdo nosi, takšen značaj razodeva.« Z drugimi besedami bi lahko dejali: »Povej mi, kakšno barvo imaš rad, in povem ti, kdo si!«

Deli s prijatelji