NASVETI

Kako skrbeti za stopala v poletnih dneh

Objavljeno 27. julij 2014 18.40 | Posodobljeno 27. julij 2014 18.42 | Piše: B. G.

Ne glede na to, kje preživljate poletje, ob morju ali v mestu, je nega stopal v teh mesecih ključnega pomena.

Čeprav se zdi, da letos sploh nimamo pravega poletja, je vsekakor dovolj toplo za nošenje japonk in sandal. Zato je treba čez poletje ves čas skrbeti za to, da so vaša stopala videti čim bolj urejeno. S preprosto in premišljeno nego boste nožne prstke lahko kazale še dolgo v september.

Japonke kot zaščita

Če nameravate veliko časa preživeti ob bazenu ali pa se ob morju radi zadržujete v baru na plaži, poskrbite za to, da boste imeli vedno obute japonke, nikoli ne hodite bosi. Takšni prostori so namreč leglo bakterij in glivice ne potrebujejo veliko, da se razvijejo. Japonke naj bodo obvezna oprema, a tudi te čez dan zamenjajte s čevlji, ki nudijo boljšo oporo celotnemu stopalu.

Izberite prave nogavice

Da je treba nogavice menjati vsak dan, je splošno znano, poleg tega pa je zelo pomembno tudi, da so narejene iz dihajočega materiala. Kupite takšne, ki vsebujejo vsaj 70 odstotkov bombaža, saj bodo poskrbele, da se noge ne bodo preveč potile.

Preprečite suhost kože

Ker so stopala poleti bolj izpostavljena zunanjim vplivom, lahko koža sčasoma postane suha in utrujena, zato jih vsak večer pred spanjem dobro namažite z vlažilno kremo za stopala.

Preprečite žulje

To boste storili, če boste redno menjavali obutev. Če pa bo vseeno nastal kakšen, ga ne prikrivajte z obliži, temveč raje pustite, da se pozdravi sam, na zraku. Tako se bo posušil veliko hitreje. Vmes obujte čevlje, ki so dovolj odprti, dihajo in niso pretesni.

Pete naj bodo mehke

Trda koža na petah je videti zelo neprivlačno in nikakor ne gre skupaj z zapeljivimi sandalami. Redno uporabljajte pile za pete, ki pomagajo odstranjevati trdo kožo.

Redno jim privoščite kopel

Pred vsako nego noge najprej nekaj minut namakajte v mlačni kopeli, za lepši vonj pa ji lahko dodate nekaj ustne vodice. Kopel ni dobra le za noge, temveč tudi za počutje, saj vas bo prijetno sprostila.

Pri roki vedno imejte antiseptično kremo

Če se odpravljate na počitnice, si v kovček dajte še antiseptično kremo, ki oskrbi suho, hrapavo in razpokano kožo, zdravi pa tudi ureznine in odrgnine.

Naj vaši nohti dihajo

Čeprav je poleti težko zdržati brez nalakiranih nohtov, jim vsake toliko časa privoščite odmor. Tudi nohti morajo malce zadihati in si spočiti. Če so porumeneli, je to že znak, da lak uporabljate prepogosto. To boste preprečile tako, da si boste pred nanosom laka nohte nalakirale z dobrim podlakom, katerega naloga je, da ščiti nohte.

Mažite jih s kremo za sončenje

Verjeli ali ne, sonce lahko opeče tudi stopala, zato jih redno mažite s kremo za sončenje, zlasti če nameravate poležavati na plaži. Ko ste v mestu, pa nikar ne pozabite na nart – ta del nog je poleti močno izpostavljen soncu, a prepogosto pozabljamo nanj.

Deli s prijatelji