NAPOTKI

Kako pametno nakupovati na razprodajah

Objavljeno 14. julij 2014 12.15 | Posodobljeno 14. julij 2014 12.15 | Piše: B. G.

Če so z enomesečnim nogometnim prvenstvom na račun prišli moški, se danes začne obdobje za ženske. Pred nami so namreč tedni razprodaj!

Dan po končanem svetovnem prvenstvu v nogometu je končno napočil čas, da na svoj račun pridejo pripadnice ženskega spola; no, pa tudi nekateri moški, ki morda v nogometu ne uživajo tako zelo. Danes se namreč začenjajo razprodaje, ki bodo stanjšale marsikatero denarnico, a tudi osrečile številne kupce.

Vendar se po nakupih nikar ne odpravite brezglavo, temveč prej razmislite, kaj potrebujete in koliko denarja nameravate zapraviti. S tem se boste izognili impulzivnemu nakupovanju, ki lahko kasneje povzroči precej slabe volje in prikliče slabo vest. Poleg polne denarnice morate s seboj vzeti še železno voljo in slediti naslednjim nasvetom ...

Naredite seznam in se ga držite

Preden se odpravite po trgovinah, doma sestavite seznam stvari, ki jih potrebujete oziroma želite. Dobro premislite in pri tem ne pozabite, da poletni meseci pri nas ne trajajo dolgo, kar pomeni, da v kupljenih poletnih kosih ne boste uživali dlje kot dva meseca. Med nakupovanjem se poskušajte čim bolj držati seznama, predvsem pa se izogibajte kosom, ki jih že imate doma, so modna muha in so že na pogled videti ceneni. Pravilo držanja seznama lahko prekršite le, če naletite na klasičen, večen kos, ki ga ponujajo za smešno nizko ceno.

S seboj vzemite določeno količino denarja

Če se hočete izogniti impulzivnim nakupom in ste tudi sicer tak tip nakupovalca, se na razprodaje odpravite s točno določenim zneskom gotovine v denarnici. Gotovina je vedno boljša izbira od bančnih kartic, saj imate tako boljši nadzor nad zapravljenim denarjem, določen znesek pa vam prepričuje brezglavo zapravljanje. Kreditno kartico raje pustite doma.

Vsak kos nujno pomerite

V navalu ljudi v trgovini se pogosto dogaja, da ženske brezglavo grabijo kose in hitijo proti blagajni, ne da bi jih prej pomerile. Tega nikoli ne počnite, saj boste kasneje doma lahko slabe volje, ker vam oblačilo ne bo prav, novo razočaranje pa boste doživele, ko se boste vrnile po drugo številko; te morda ne bo več, saj je vendar čas razprodaj. Vsak kos zato pomerite in razmislite, kako ga boste lahko kombinirale z ostalimi oblekami v vaši omari.

Če se da, počakajte do avgusta

Takrat bodo prodajalci še dodatno znižali cene in ob nakupu se vam bo takrat lahko res smejalo, saj so nekateri kosi znižani tudi do 80 odstotkov. Na police nekateri celo dajo starejše kolekcije, ki se jih hočejo znebiti, zato so lahko nakupi čez nekaj tednov uspešnejši kot na začetku razprodaj.

Še zadnji razmislek pred nakupom

Preden se z ulovom odpravite proti blagajni, še enkrat dobro premislite o nakupu. Vprašajte se, ali bi ta kos kupili tudi, če ne bi bil znižan. Vam je tako všeč, da bi zanj plačali polno ceno, če bi si ga lahko privoščili? Če je odgovor ne, ga pustite v trgovini.

Deli s prijatelji