KLASIKA

Kako izbrati idealno?

Objavljeno 26. avgust 2011 12.17 | Posodobljeno 26. avgust 2011 12.17 | Piše: V. H.

Je sploh kaj bolj klasičnega od bele srajce? Bela srajca je klasika med klasikami

Pri nakupu srajce je priporočljivo slediti določenim pravilom in napotkom

Dobro krojena bela srajca lahko naredi čudež v vaši omari. Nosite jo lahko bodisi z obleko za poslovne priložnosti, mnogo manevrskega prostora pa pušča tudi pri ležernem stilu. Nosite jo s črno ali z modro kravato za službo, za prosti čas pa kravato enostavno odvrzite, zrahljajte ovratnik, odpnite gumb ali dva, in ko greste zvečer s prijatelji na pivo, si čez ramo vrzite še usnjeno jakno. Bela srajca je čudovita, ker reši marsikatero modno zagato, hkrati pa omogoča brezmejno igranje in ekpreminetiranje z barvami in s stili.

Praktični nasveti ob nakupu

Ne glede na to, ali kupujete srajco za poslovne ali bolj ležerne priložosti, se vam mora srajca prilegati. Tudi če se odločite za oprijet, tajliran model, mora biti udobna, da vas ne zateguje čez pas, ramena ali pod pazduhami.

Kroj

Srajce so na voljo v mnogih različnih stilih in krojih, vi pa se odločite za kroj glede na potrebe in priložnosti, za katere boste srajco oblekli. Če se ne ponašate z izklesano postavo, se izogibajte oprijetnih modelov. Ne glede na to, za kakšen model se boste odločili, bodite vedno pozorni na ramenski šiv. Ta mora ležati točno na koncu rame oziroma malenkost čez. Srajca vam ne sme viseti čez rame, ker vam bo tako prevelika, istočasno pa bodite pozorni, da ne boste kupili premajhne, saj vas bo utesnjevala in se ne boste počutili udobno.

Material

Če boste za formalne priložnosti kupili bolj fino blago, recimo svilo, za vsak dan pa bombaž, ne boste zgrešili.

Ovratnik

Ko kupujete srajco, bodite pozorni, da  zapet ovratnik ni preveč ohlapen, a tudi tiščati vas ne sme. Ko si zapnete vse gumbe na srajci, naj bo med srajco in vratom za prst prostora. Že v trgovini, ko pomerjate in kupujete srajco, se vprašajte, za kakšno priložnost srajco kupujete in ali jo boste nosili s kratavo ali ne. Zakaj? Če boste nosili kravato, boste imeli vse gumbe na srajci zapete, če pa vam bolj leži sproščen slog, imate lahko en gumb na srajci tudi odpet.

Rokavi

Kratki ali dolgi rokavi niso odvisni le od letnega časa. Moška obleka se vedno nosi z dolgimi rokavi, na katerih se bohotijo manšetni gumbi. Srajca s kratkimi rokavi pa je primerna za bolj ležerne priložnosti, v kombinaciji s kratkimi hlačami ali kavbojkami.

Žepi
Srajce z žepi veljajo za manj formalne. Za čist in urejen, posloven videz si kupite srajco brez žepov.

Gumbi

Naj bodo beli ali črni. Črni gumbi so lahko lep, eleganten, dekorativen kontrast beli strajci in vašemu videzu.

Deli s prijatelji