OBLAČILNICA

Izberite pravo velikost

Objavljeno 17. marec 2013 12.00 | Posodobljeno 17. marec 2013 12.00 | Piše: Lea Pisani

Verjamete ali ne: ena najpogostejših napak pri nakupovanju oblačil je izbira napačne številke.

Suknjič Bershka, 29,99 evra.

Ni malo moških, ki nosijo za številko ali celo dve prevelik suknjič, predolge hlače ali rokave. Pri ženskah je večinoma obratno: v želji po tem, da bi bile videti čim bolj vitke, kupijo premajhna oblačila. Kar velja upoštevati: prava velikost oblačila ni odvisna le od številke, ki je zapisana na etiketi. Če smo glede velikosti v dvomu, je najbolje, da številko preverimo tako, da pomerimo enako oblačilo v manjši velikosti. Upoštevati velja tudi lastnosti tkanine. Usnje se na primer nepovratno naguba v višini komolcev, zato naj bodo rokavi novega usnjenega površnika skoraj dva centimetra daljši. Druga zgodba so tkanine, mešane z elastanom, ki se pri nošenju precej razširijo, kot na primer kavbojke, zato je bolje kupiti številko manjše.

Dolžina suknjiča

Klasičen moški suknjič naj ne bi segal več kot dva centimetra čez zadnjico, sodoben pa je od klasičnega krajši tudi do pet centimetrov. Suknjič se običajno ne krajša, saj so žepi v tem primeru postavljeni prenizko. Merilo za dolžino suknjiča ni, kakor zmotno trdijo nekateri, dolžina rok oziroma začetek palca, saj so lahko roke precej daljše kot trup. Ženski suknjiči so krajši kot moški, dolžina je odvisna od modela.

imageRokavi suknjiča

Rokav suknjiča mora pokriti zapestno kost, dolg naj bo do pregiba roke. Pri moških naj srajca izpod rokava suknjiča sega za slab centimeter.

Dolžina hlač

Hlače naj bi zadaj segale do tal, ko nimate obutih čevljev. Dober krojač bo hlačnice skrajšal tako, da bodo spredaj krajše kot zadaj. Če bi bil rob povsem raven, bi bilo spredaj preveč nagubane tkanine, to pa optično skrajša noge. Danes so tudi klasične hlače ožje, zato so hlačnice nekoliko krajše. V tem primeru morate dobro izbrati čevlje in nogavice, saj je oboje vidno. Ob klasičnem kroju hlač hlačnica pokriva dve tretjini čevlja.

Rokav srajce

Rokav srajce, ki ni zapet, naj sega do začetka palca. Ko se zapne, naj sega dober centimeter čez zapestno kost. Rokav srajce z dvojno manšeto je daljši za okrog 2,5 centimetra, da pokuka izpod rokava suknjiča tudi manšetni gumb. Rokav suknjiča mora biti dovolj širok, da se ne zatika ob dvojno manšeto in tako ne leze navzgor ali da se rokav srajce ne skriva v njem.

Deli s prijatelji