BABIČINA SKRINJA

Droben nakit, velik učinek

Objavljeno 21. januar 2013 10.00 | Posodobljeno 21. januar 2013 10.00 | Piše: Da. M.

Broška je večen kos nakita, s katerim lahko nadgradite videz svojih oblačil.

Oblikovalci nakita v sodobne kolekcije vključujejo tudi broške, med ljubiteljicami nakita pa so najbolj priljubljene tiste z dolgoletno zgodovino. Najbolj priljubljene so bile od 20. do 70. let prejšnjega stoletja, najbolj znane pa so prišle iz hiš Schreiner, Schiaparelli, Haskell, Boucher in Trifari. Za slednjo je oblikovalec Alfred Philippe med letoma 1930 in 1950 ustvaril serijo brošk v obliki krone, ki so postale tako popularne, da so krono vključili v svoj logotip. Po kronah so na vrsto prišli sadni motivi – jabolka, ananas, grozdje in jagode –, ki so krasili svilene bluze, Chanelove kostime in jope iz kašmirja. Ti motivi so priljubljeni še danes, prav tako pa so v modi broške z bogatimi kamni in kristali. Še en navdih iz naravnega okolja je našel Marcel Boucher, ki je ustvarjal za Cartier in Mazer Brothers. Ta je zaslužen za to, da marsikateri poslovni kostim krasi broška sove ali slončka.

image

Pika na i na poslovni modi

Broška je idealna za poslovno modo, ki modni okus marsikatere ženske precej omejuje. Osebni slog lahko izrazite z broško, ki bo preprosti in enobarvni obleki dodala pridih edinstvenosti. »Če želimo bolj umirjen poslovni slog, lahko na suknjič pripnemo majhno stekleno broško, ki ne bo pritegnila celotne pozornosti, ampak bo razbila preveliko strogost poslovnega kostima,« svetuje oblikovalka nakita Katja Koselj.

K sproščenemu in mladostnemu slogu pristajajo broške z igrivimi motivi, ki jih lahko vsak dan menjate in z njimi pokažete svoje trenutno razpoloženje. Tako lahko broška postane izraz stanja vašega duha. 

image

Mnenje: Katja Koselj,
 oblikovalka nakita

Moj najljubši kos nakita so vsekakor uhani, rada pa nosim tudi broške. Moj pogled najbolj pritegnejo velike in posebne, zanimivo izdelane, na primer takšne s čipko, glino, steklom ali pa z zanimivo barvno kombinacijo. Broške so primerne za vsako priložnost, saj je vse zgolj vprašanje osebnega sloga posameznice. Izpostavila bi ženske, ki načeloma ne nosijo rade nakita, a si kljub temu velikokrat nadenejo broške, ki dopolnijo marsikateri, tudi poslovni kos oblačila. V moji zbirki se najde veliko brošk. Številne so narejene tako, da jih lahko nosim tudi kot verižice ali obeske. Najraje jih nosim na 
klobukih ali kot dodatke na torbici. 

Deli s prijatelji