OBLIKOVALKA

Arhitektura, cvetje in maček

Objavljeno 09. junij 2015 21.00 | Posodobljeno 09. junij 2015 21.00 | Piše: Melita Meršol

Lara Bernot, mlada modna oblikovalka, je na fakulteti za dizajn diplomirala na temo krojenje s kvadratom.

Zaljubljena v recikliranje rešuje okolje, obenem pa osrečuje ženske z močnim, inovativnim oblikovanjem. Sledi sebi, svoji notranji intuiciji in estetiki. Trenutno pripravlja mini poletno kolekcijo. Za neustrašne ženske. Doma je iz Kamnika, kjer ima prav v središču svoj atelje in razstavno-prodajni prostor.

Lepo ime imate. Ste ga morda dobili po junakinji iz Pasternakovega romana dr. Živago?

Hvala. Tako je, moja mami je prvič slišala za to ime v filmu dr. Živago in odločitev je bila sprejeta.

Kako se je pravzaprav začela modna zgodba Lare Bernot?

Začelo, ne vem... Ustvarjam že od nekdaj, enostavno je to del mojega življenja. Tudi moj oče in dedek sta umetnika, veliko sem se učila od njiju in ju nepremično več ur opazovala med ustvarjanjem. Verjetno sta v meni vzbudila željo po tem, da poskusim še sama. Začelo se je z nakitom, ki ga oblikujem še danes. Od nekdaj vem, kaj si želim in kakšna bo moja pot, to nikoli ni bilo vprašanje. Glede tega sem zelo brezkompromisna. Je pa res, da je prišel trenutek, ko preprosto nisem vedela, kaj narediti, da bi me kdo opazil. Mislim, da je prvi preboj najtežji. Kasneje je vse laže, mreža se začne hitro širiti.

Začeli ste torej z nakitom in nadaljevali z oblačili. Kaj vas navdihuje?

S svojimi kosi želim izpostaviti svoj pogled, odnos do žensk. Želim jim pokazati oziroma jih izzvati, naj se ne bojijo biti drugačne, izpostavljene, naj bodo odločne in se postavijo zase in za svoje pravice. Želim, da moj dizajn izzove v ženski njen pravi jaz in neustrašnost. Navdihuje me vse, kar me obdaja. Pri tem sem zelo spontana, vsekakor narava, arhitektura, cvetje, voda in moj maček. (smeh)

Tudi moj oče in dedek sta umetnika, veliko sem se učila od njiju in ju nepremično več ur opazovala med ustvarjanjem. Verjetno sta v meni vzbudila željo, da poskusim še sama. 

Komu namenjate svoje stvaritve?

Kot rečeno, neustrašnim ženskam z zgodbo in značajem. V prihajajoči kolekciji pa bom predstavila tudi nekaj moških kosov. Kolekcijo zanj bi zelo rada še bolj vključila v svojo zgodbo in upam, da mi uspe.

Kakšna je, po vašem, stvaritev letošnjega poletja?

Lahkotna, nosljiva, estetska, a vseeno elegantna, ekstravagantna, sveža... V mislih imam obleke larabernot, ki bodo predstavljene 3. julija na uradnem odprtju mojega ateljeja. Zgoraj so oprijete, spodaj pa imajo nekakšne padajoče krake, so udobne in opazne. Kroj izhaja iz kvadrata. Vsekakor si za letošnje poletje predstavljam nekaj lahkotnega, padajočega, v svetlih nebarvah.

Katere barve pa trenutno najbolj odsevajo vaš nakit?

Osnovne so črna, bela, rdeča, te so stalnica. Na pol leta se jim pridružita dve modni barvi oziroma nebarvi. Nedavno se jim je pridružila siva, meni zelo ljuba, in jo bom ponudila celo v več odtenkih. Že nekaj časa sem malone obsedena z njo. Celo stanovanje sem si pobarvala v sivo. (smeh)

Začeli ste oblikovati tudi otroško linijo ...

Za to in še za marsikaj je »kriv« moj sin. Preprosto sem želela nekaj drugačnega, odštekanega, nekaj, kar bo poudarilo njega in njegovo razigranost. Ker nisem našla takšnih kosov, kot sem si jih zamislila, sem jih izdelala sama. Izkazalo se je, da nisem edina, ki si želi kaj novega, malce drugače krojenega.

Katero glasbo poslušate, ko ustvarjate?

Glede na to, da mi nikoli ni dolgčas in da mi sin popestri vsak trenutek, med ustvarjanjem največkrat poslušam tišino in priznam, da mi zelo prija. Tudi če imam glasbo, sem največkrat tako zatopljena, da je ne slišim.

Kam naj se zasliši Larina pesem v prihodnosti?

V daljave. Pokukati nameravam v tujino, trenutno sem zelo aktivna v Zagrebu, zdaj pa bom pogledala in potipala še malo dlje. Trenutno namenjam veliko pozornosti samemu mreženju, prepoznavnosti. 

Deli s prijatelji