OBLAČILNICA

10 najpogostejših napak moških

Objavljeno 24. februar 2013 09.30 | Posodobljeno 24. februar 2013 09.30 | Piše: Lea Pisani

Čeprav znajo moški odlično izbirati barve oblačil in bolje usklajevati garderobo kot ženske, to še ne pomeni, da ne delajo usodnih modnih napak.

1. Srajca s kratkimi rokavi

Začela bom pridobivati moške sovražnike, in sicer z moško srajco s kratkimi rokavi, ki jo Slovenci obožujejo. Proti njej se borim že leta, ampak po številnih kratkosrajčnikih sodeč dokaj neuspešno.

Formalna srajca s kratkimi rokavi je srajca, ki ji manjka en kos tkanine. Je odrezana. Poškodovana. Še huje – nekateri k srajci s kratkimi rokavi nosijo kravato! S to ne moremo nadomestiti odrezanega kosa srajce, še manj pa delovati profesionalno. Srajca in kravata sta del poslovne uniforme. Če se vam zdi, da tako stroge uniforme ne potrebujete, srajco s kratkimi rokavi raje nadomestite s polo majico. Če pa imate radi srajce, potem kupite srajco z dolgimi rokavi in te, če vam je zelo vroče in je to primerno za dogodek, dvakrat zavihajte.

image
Lea Pisani

2. Srajca z gumbki na ovratniku

Je odlična manj formalna srajca. K njej ne nosite kravate, tudi če vam to svetujejo v trgovini.

3. Nogavice

To je druga tema, ki mi pri Slovencih ne uspeva. Namreč – dolge nogavice odlično oprimejo nogo in nikoli ne zlezejo na čevlje, poleg tega pa preprečijo, da bi kosmate noge kukale izpod hlačnic. Res je, da je zadnjih nekaj let smernica tudi nošnje stopalk za moške. Zato vas lepo prosim, da si vsaj takrat, ko si zavežete kravato, nataknete daljše nogavice do kolen.

4. Čevlji

Čevlji so naša osebna izkaznica. Ni pomembna blagovna znamka, ampak sijaj čevlja, negovano usnje, nepoškodovane pete – to je vsekakor znak zanesljivega človeka. Čiščenje čevljev danes ni več ritual kot nekoč, čeprav bi bilo dobro, da bi bil.

5. Čevlji in pas

Čevlji in pas naj bodo iste barve. Če se odločite za rjave čevlje, ki denimo temno modro obleko naredijo bolj dnevno, potem je obvezen tudi rjav pas. Ta naj ne bo olupljen, poleg tega ne sme biti predolg, da vam iz zank ne kuka še 20 centimetrov repa.

6. Spodnji gumb 
pri suknjiču

Ne glede na to, ali nosite suknjič vsak dan ali ne, spodnji gumb mora biti vedno – zares vedno – odpet. Suknjič je tako krojen, da mora biti gumb odpet, saj to omogoča gibanje.

7. Dolžina hlač

Moški imajo pogosto predolge hlače. Te naj bodo dolge do pete čevlja, kar pomeni, da je sprednji del hlačnice od zadnjega krajši za dober centimeter.

8. Prava velikost oblačil

Moški, ki imajo radi ležerni slog oblačenja, se želijo udobno počutiti v oblačilih, zato velikokrat kupujejo prevelike številke. V prevelikih oblačilih smo videti ubogi, nemočni, pomilovanja vredni.

9. Tričetrtinske hlače

Poletne tričetrtinske hlače … v kombinaciji s kroksicami – kaj naj rečem? Nosite jih le, če vas nihče ne vidi, niti sosedov pes. Ali ste mačo ali ne?

10. Dlake

Dlake, ki rastejo iz nosu, na nosu, iz ušes, na ušesih, ali tiste na obrveh, ki vam omogočajo vihanje brkov v slogu Filipa Flisarja – vse postrizite, skrajšajte, odstranite. Pravzaprav bi to morala narediti vsaka dobra frizerka, ki vas dobi v roke.

Deli s prijatelji