SRCE V PLOČEVINI

Županov hrošč v hipijevski obleki

Objavljeno 09. april 2017 10.30 | Posodobljeno 09. april 2017 10.30 | Piše: Špela Ankele

Leta 1955 je stari oče današnjega kranjskogorskega župana Janija Hrovata kupil hrošča. Na mišje sivem avtu se je leta nabiral prah, nato je pod čopičem umetnika postal prava atrakcija.

Pred 62 leti je v Londonu izšla prva Guinnessova knjiga rekordov. Ker v avtobusu ni hotela odstopiti sedeža belcu, je bila v ZDA aretirana Rosa Parks. Rodili so se angleški igralec Rowan Atkinson, slovenski glasbenik Peter Lovšin in Bill Gates, danes najbogatejši človek na svetu. V zgodovini znane gorenjske družine pa bo ta letnica ostala zapisana po nečem drugem: stari oče Janez Hrovat je v Kranjsko Goro pripeljal mišje sivega hrošča, ki je danes prava atrakcija tega gorenjskega kraja.

S skednja k sosedu

»Od leta 1955 do leta 1978 je bil pri hiši samo ta hrošč. Pozneje, ko je stari oče kupil golfa, je hrošč pristal na skednju. Tam je nekaj časa sameval, vse dokler se ni stara mama Zora zaletela s katrco, zato je bilo treba znova usposobiti hrošča. Po Kranjski Gori in okolici je hrošč vozil nekaj časa, zatem je spet končal na skednju. Tam je bil, dokler se zanj ni začel zanimati sosed. Ker sva z možem Janijem ravno urejala Gostilno pri Martinu, nekako ni bilo časa za hrošča, zato ga je možev stari oče prodal sosedu. Pa tam ni bil dolgo, saj sva ga že kmalu odkupila. A kaj ko je hrošč spet obstal v garaži. Takrat se je bilo treba odločiti, kaj bomo naredili z avtom, ko bo temeljito obnovljen. Padla je zanimiva ideja in odločili smo se, da se ga pobarva,« je tri življenja enega avtomobila na kratko opisala Darja Hrovat, gonilna sila že omenjene kranjskogorske gostilne in tudi turistične agencije Julijana, v sklop katere spada skrbno urejena Kekčeva dežela.

To je najbolj fotografiran avto v Kranjski Gori in okolici.

 

Tristo ur barvanja

Barvanje hrošča so na prelomu tisočletja zaupali ljubljanskemu umetniku Črtu Zdešarju, ki je tesno povezan s Kranjsko Goro. Darjin mož Jani Hrovat, zdajšnji kranjskogorski župan, je bil ves čas trdno prepričan, da se mu najbolj podajo živahne barve. To željo je Črt Zdešar tudi upošteval in po kar tristo urah natančnega dela s čopičem, ki se mu je sem ter tja pridružil še zračni čopič (airbrush), je nekdanja siva miška dobila imenitno podobo. Tako zelo imenitno pravzaprav, da se ne bi prav nič zlagali, če bi zapisali, da je Hrovatov hrošč največkrat fotografiran avtomobil v Kranjski Gori in njeni širši okolici.

Avtomobil, narejen za počasen cestni promet nekega preteklega časa – zaradi varnosti ga Darja Hrovat raje še ne zaupa hčerama Urši in Meti –, zdaj krasijo res pisane hipijevske podobe. Tu je legendarni Jimi Hendrix, na zaobljene boke so se ujele živahne rože, tam je videti nekaj misterioznih podob, na havbi pa smučar in padalec prikazujeta delček življenja družine Hrovat, ki je močno povezana z obema športoma. Še to: v družini najbolje smuča najmlajša, Meta, ki je že drugo leto članica naše smučarske reprezentance. Na avto, ki je nemško tovarno zapustil v nadvse umirjenih sivih tonih, se je ujela prava hipijevska mavrica.

 

Deli s prijatelji