NAJBOLJŠI PRIJATELJI

Živali so proti pokanju

Objavljeno 15. december 2015 15.30 | Posodobljeno 15. december 2015 15.30 | Piše: Mateja Florjančič

Glasni poki, s katerimi pričakamo novo leto, motijo tako velike kot majhne živalske prijatelje.

Ko zunaj najbolj poka, žival ne sme biti sama. Foto: Shutterstock

Še tako skrben bodoči lastnik štirinožnega prijatelja pri načrtih o sobivanju z živaljo katero malenkost izpusti. To se je zgodilo tudi nam, in naše prvo silvestrovo v družbi psa ni bilo prav nič praznično. Od poznega novembra se je vsake toliko zaslišalo zamolklo pokanje. Stekli smo gledat rakete, pes pa je kot nor begal po stanovanju, lajal in se skrival v najbolj temen kot pod jedilno klopjo. In tako večkrat na dan. Da o silvestrskem večeru ne govorimo. V njem nismo mogli uživati, saj smo nemočno opazovali, kako je v strahu iskal zatočišče pred bučnimi poki. Ti so moteči za človeka, kaj se ob njih dogaja v možganih živali, pa lahko ob dejstvu, da sliši približno 15-krat bolje od nas, le ugibamo. Vsekakor neprijetno doživetje, zato smo se na december naslednja leta pripravili. Na veterinarski kliniki so nam priporočili pomirjevalo, na večer, ko je bilo pokov največ, smo ga dali psu. Ta je bil res bolj miren, a še vedno prestrašen, pogled nanj pa naravnost grozen. Bil je dobesedno omamljen, s krvavo rdečimi beločnicami, noge pa ga niso ubogale.

Slišijo približno 
15-krat bolje od človeka.

Kaj je krivo?

Občutljivost živali za novoletne poke je posledica izvrstnega sluha, a vendar so nekatere zanje bolj, druge manj dovzetne. Kot je povedala Mihaela Bizjak, dr. vet. med. z Veterinarske postaje Postojna, je pogojena z več dejavniki: genetiko, socializacijo, izkušnjami in tudi vzgojo psa ter odzivom lastnika. Prav socializacija, ki poteka do četrtega meseca starosti, pri tem igra pomembno vlogo. Tedaj se namreč psa lahko privadi na poke petard in tako občutno zmanjša možnost, da razvije strah. Niti pri starejših ni vse izgubljeno. Tako imenovano desenzibilizacijo je mogoče izvesti tako, da se poke petard posname in se jih ljubljenčku predvaja najprej potiho, nato pa se glasnost predvajanja postopoma veča.

Ko že poka

Kako ukrepati, če nam je to spodletelo? »Pri zmerno prestrašenih psih je treba poskrbeti, da so v času pokanja z lastniki v hiši. Žival ne sme biti sama zaprta ali celo zunaj. Lastnik naj ostane miren in prisoten. V primeru hujšega strahu pa lahko svojemu psu da zdravila, ki ga umirijo. Gre za tako imenovane anksiolitike, ki odpravijo strah, ali pomirjevala, ki onemogočajo, da bi se žival nanj odzvala. Primernejši so prvi,« je povedala veterinarka. Na njihovi veterinarski postaji vsako leto pomoč poišče veliko lastnikov psov. Pri njih se oglasijo nekaj dni pred božičem in pred novim letom. Največkrat pridejo iskat zdravila. Seveda pa jim usposobljeni zaposleni istočasno svetujejo, naj imajo v tem stresnem času pasjega prijatelja pri sebi in naj z njim pravilno ravnajo.

Samopomoč

Nekateri poskušajo svojim ljubljenčkom pomagati tudi z zdravili, ki so namenjena ljudem. Bizjakova pojasnjuje, da se lahko uporabljajo tista, ki so preizkušena na živalih in imajo dober učinek. Vsekakor pa se pred odmerjanjem posvetujmo z veterinarjem. »Preden se lastnik odloči, ali bo dal katero koli zdravilo živali, naj se pogovori z veterinarjem, saj z veseljem pomagamo in damo nasvet glede primernosti in odmerka zdravila, ki ima lahko tudi stranske učinke, ki se jim želimo izogniti. Pojavi se lahko nekoordinirano gibanje, povečana vznemirjenost ali agresivnost,« opozarja in dodaja, da sicer drži, da se okoli novega leta večinoma govori o psih, a tu so še druge, pravzaprav vse živali, ki v času pokanja petard doživljajo hud stres in jih je treba zaščititi pred hrupom. Lastniki naj jim pripravijo zavetje, kamor se lahko skrijejo, ali naj jim naredijo zvočno izolacijo. Predvsem naj ne spuščajo psov z vrvic in mačk na prosto, saj zaradi močnega strahu zbežijo in so zelo pogosto žrtve prometnih nesreč.

In za konec

Najbrž ni treba posebej poudarjati, da od takrat, ko smo psu prvič dali pomirjevalo, pirotehnike ne kupujemo več. Ne zdi se nam prav, da bi po eni strani kosmatinca omamljali, po drugi pa kupovali stvari, zaradi katerih bi morali to početi. Za novo leto gledamo ognjemet in poslušamo poke sosedov, ki jih je več kot dovolj. Kar je pri tem najbolj žalostno, pa je, da mnogi ne upoštevajo časa, ko je pirotehnika dovoljena, in da so med njimi tudi takšni, ki imajo sami živali.

Naj bo v družbi

Pomirjevala ne odpravijo strahu – psa le »paralizirajo«, da ne more reagirati, in zato se strah lahko še stopnjuje. Anksiolitiki strah odpravijo, ravno zato so pri pokih primernejši. Bolj kot odmerjanje zdravil je pomembno, da so lastniki skupaj s psom in ga na sprehodih ne spuščajo z vrvice, da v paniki ne bi pobegnil. Najbolje pa bi bilo, da bi se umaknili kam, kjer pokanja ni. 

 

Deli s prijatelji