MELITA, NA POMOČ!

Zasvojenost s spletom in igricami

Objavljeno 08. december 2017 11.55 | Posodobljeno 08. december 2017 11.57 | Piše: Melita Kuhar

Poznam primer, ko je mama vsako jutro z zidu snela internetni modem ter si ga nesla v avto, ko je šla v službo, da sin ne bi imel dostopa do interneta.

Pred dnevi sem bila na konferenci, na kateri se je govorilo tudi o zasvojenosti s spletom, predvsem kako to vpliva na najstnike, ki so zasvojeni z različnimi spletnimi interaktivnimi igricami ter vsebinami, ki jih najdejo na youtubu. Zagotovo ste kdaj zalotili svojega mladostnika, kako se ne odziva, ko ga npr. pokličete, da je kosilo na mizi ali da je treba pospraviti sobo. Kar je za pospravljanje razumljivo, a za jedačo malce manj. Ker igra igrico in je popolnoma zatopljen v izmišljen svet, ne sliši ničesar, kar ni predmet njegove obsedenosti. Če ga prekinete, bo lahko znorel, vpil, vas živčno nadiral in se kako drugače neprimerno in nedovoljeno vedel do vas, staršev. Ker je zasvojen in ker mu virtualni svet pomeni več kot realno doživljanje. In tega sploh ni malo! Ga. Reš iz organizacije Logout pravi, da je zasvojenost s spletom in igricami pogostejša pri najstnikih. Opažajo, da imajo fantje nizko samopodobo, so bolj zaprti vase, tesnobni in depresivni, če jim odvzamemo splet in dostop do igric, čustveno so zelo labilni in neodgovorni. Mnogi najstniki tičijo pred monitorji in s slušalkami na ušesih enostavno zato, ker ne prenesejo nenehnega kričanja in kreganja, zmerjanja staršev med seboj, saj jih to čustveno ubija. To obdobje lahko traja tudi po nekaj let, najstnik noče več hoditi v šolo, je izmozgan in izčrpan, saj ne spi dovolj, ne je, ne zanima ga nič zunaj svoje sobe, socialno lahko pride do degradacije, ko ni več sposoben navezovati stikov ali neke povprečne komunikacije s tujimi ljudmi. Ste oče ali mama najstnika, ki kaže podobne simptome? Takoj poiščite strokovno pomoč. Nudijo jo tudi v Logoutu.

image
Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, Svetovalnica, www.svetovalnica.si, dosegljiva na tel. št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali za nasvet, pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Najstnik pogosto zbeži v svet spleta, tudi ker mu je dolgčas, se počuti osamljenega, kot rečeno, ima lahko doma kaotično družinsko okolje in so starši slab zgled s slabimi medosebnimi odnosi. Odraščajoči otrok ni opremljen za ustrezno reševanje problemov in ne upošteva nobenih pravil. To je zelo zagatna situacija, o kateri mi pogosto pripovedujejo starši, ko ne vedo, kaj narediti, saj jih njihov najstnik ignorira, se jezi, če mu hočejo postaviti določene omejitve, in so zato v neljubi in boleči spirali nenehnega kreganja. Poznam primer, ko je mama vsako jutro z zidu snela internetni modem ter ga nesla v avto, ko je šla v službo, da sin ne bi imel dostopa do interneta. Pa je sin vdrl v brezžični internet soseda v bloku ter šprical šolo in ves dan igral igrice. Sploh pa imajo najstniki povsod dostop do spleta prek pametnih telefonov – prepovedati uporabe spleta ne moremo. Tole bi bilo lahko nekaj pravil oziroma rešitev. Kot prvo, dragi starši, bodite zgled svojim otrokom. Postavite ustrezna pravila in družinske dogovore, med njimi naj bo tudi jasno opredeljeno, da spalni prostori niso primeren prostor za naprave in igranje igric. Prehranjevanje pred računalnikom ali s telefonom v roki je povsem neprimerno. Zablokirajte rizične vsebine, pri tem lahko uporabite programe, kot sta Leechblock ali Net nanny. Da bi ugotovili, koliko časa preživite na različnih zabavnih ali resnih spletnih straneh, si lahko namestite aplikacije, kot so Rescue time ali Quality time. Boste tudi sami hitro ugotovili, kje vse vam 'odteka' čas. Dogovorite se, da za vse družinske člane velja, da en dan v tednu nihče ne gre na splet, se pravi, da uvedete t. i. e-post. Bo šlo? 

image

»Preberite več v Suzy, novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite brezplačno številko 080 11 99.«

Deli s prijatelji