NAROBE

Zakaj mleka ne bi smeli hraniti v vratih hladilnika

Objavljeno 24. marec 2017 08.00 | Posodobljeno 24. marec 2017 08.00 | Piše: M. F.

Čeprav ga prav tam shranjuje večina ...

Ni vseeno, kje v hladilniku je mleko in kam boste položili meso.

Strokovnjaki so pojasnili, zakaj v hladilniku mleka ne bi smeli shranjevati v vratih, odgovor pa je povsem preprost. Temperatura v hladilniku ni povsod enaka, prav pri vratih je najvišja, hkrati je to področje podvrženo največjim temperaturnim spremembam. Zato tam ne bi smeli shranjevati mleka in drugih občutljivih živil, denimo jajc. Idealno mesto za oboje je srednja polica hladilnika. Tam je temperatura najbolj konstantna.

Kam za daljšo obstojnost in varnost shranjevati druga živila?

  • V predalu na dnu hladilnika je prostor za sadje, zelenjavo ter sveže začimbnice.
  • Prva polica je najboljša za sveže meso, ribe, morske sadeže. Najbolje jih je zaviti v foliji.
  • Druga polica je idealna za mleko, mlečne izdelke, jajca in suho mesne izdelke.
  • Na najvišji je najprimerneje shranjevati pripravljeno hrano, denimo ostanke večerje ali kosila, tudi narezane salame.
  • Poličke v vratih so primerne za shranjevanje konzerviranih živil, kot so namazi, vložena zelenjava, marmelade, sokovi.

Še nekaj nasvetov

  • Surovo hrano shranjujte čim dlje od že pripravljenih živil.
  • Kuhana živila vedno postavljajte nad sire.
  • Redno čistite hladilnik, še posebej predal za sadje in zelenjavo. 
  • Sadje in zelenjava naj ne prihajata v stik z zadnjim delom hladilnika, saj lahko zamrzneta.
  • V vratih lahko shranjujete tudi maslo in mehke sire.

Vse v hladilnik ne sodi

Vse sadje ne sodi v hladilnik. Med sadeže, ki jih ni primerno shranjevati v njem, spadajo banane, avokado, nektarine, hruške, slive, jabolka. Ti sproščajo pline, ki lahko spodbujajo kvarjenje drugega sadja in zelenjave. Prav tako v hladilniku ni primerno hraniti čebule, paradižnika in krompirja. Čebula zaradi vlage začne hitreje gniti, paradižnik v hladilniku izgubi pravi okus, krompir pa na mrazu postane sladek, saj se škrob spremeni v sladkor.

 

Deli s prijatelji