HIŠNI NASVET

Vrtanje v stari hiši

Objavljeno 10. december 2017 07.55 | Posodobljeno 10. december 2017 07.57 | Piše: Jaroslav Jankovič

Če želimo izvrtati luknjo v star zid, mesto vrtanja prelepimo s trakom.

Z vrtanjem smo naredili več škode kot koristi. FOTO: Jaroslav Jankovič

Živimo v starejšem stanovanju ali hiši in nameravamo na steno obesiti sliko ali miniaturno okrasno polico, božično okrasje ipd. V pol stoletja starem stanovanju je omet zidov presušen in krhek, zato se bo zdrobil, ko bomo vrtali ali zabijali žeblje, in nastala bo petkrat večja luknja, prava rana na zidu, žebelj pa še vedno ne bo držal. Kaj storiti?

V primeru vrtanja v stare stene šolsko pravilo veleva, da v krhke ali hudo trde železobetonske zidove vrtamo najprej s tankim svedrom, vzamemo denimo velikost 3, šele nato z velikostjo 6, s katerim bomo zvrtali več kot dovolj veliko luknjo za vložek in vijak, ki bo držal najtežjo sliko ali polico. Če bi takoj vrtali z debelim svedrom, bi zaradi tresljajev omet počil, se zdrobil in odpadel.

Poleg tega pred vrtanjem izbrano mesto križno prelepimo s tekstilnim samolepilnim trakom (silver tape), ki bo ublažil tresljaje in omet z malo sreče ne bo počil in odpadel. Enako storimo pri zabijanju žeblja. Tako nam velike rane na steni ne bo treba popravljati z mavcem.

Deli s prijatelji