PERILO

Sušenje perila v stanovanju je nevarno

Objavljeno 16. december 2015 10.00 | Posodobljeno 16. december 2015 10.00 | Piše: M. F.

Tudi pozimi perilo sušite zunaj, radiatorji pa naj bodo resnično zgolj izhod v sili.

Zimsko sušenje perila v zaprtem prostoru raven vlage v domu zviša za kar 30 odstotkov. To pa nikakor ne vpliva dobro na zdravje stanovalcev. Ne samo zato, ker dihajo prevlažen zrak in se lahko v domu začne razvijati plesen, ki je vzrok raznih alergij, glavobola in težav z dihanjem, pač pa so zdravju neprijazne tudi kemikalije iz detergenta in mehčalca, ki med sušenjem izparevajo. Glede na izsledke nekaterih raziskav je v zraku ob sušenju perila mogoče najti celo kancerogene snovi. 

Na radiatorjih še slabše

Sušenje na radiatorjih ne ovira le zdravja stanovalcev, pač pa tudi pretok toplote v domu in zmanjšuje učinkovitost ogrevanja, s tem pa se izdatki zanj povečajo.

Prav tako je zaradi povečane vlage v prostoru izrazitejši občutek hladu, čeprav je termostat nastavljen na enako vrednost kot takrat, kadar je zrak bolj suh.

Sušenje na radiatorju škoduje tudi tkaninam samim, zlasti občutljivejšim. Visoke temperature namreč poškodujejo v njih prisotna elastična vlakna, hkrati pa se tkanine navzamejo različnih, v stanovanju prisotnih vonjev.

In rešitev?

Včasih je sušenje perila v stanovanju žal res edina možnost. Sicer pa ga je tudi v sončnih in vetrovnih zimskih dneh priporočljivo sušiti zunaj (če nimate sušilnega stroja). Res je, da se perilo posuši kasneje kot poleti in ob nizkih temperaturah najprej celo zamrzne (zato previdno, kajti lahko se dobesedno zlomi), a vendar bo ohranilo svež vonj in ne bo ogrožalo vašega zdravja.

Če to resnično ni mogoče, pa ga ob odprtem oknu sušite v prostoru, kjer se zadržujete najmanj. 

Deli s prijatelji