SRCE DOMA

Štirje koraki do bolj zdrave kuhinje

Objavljeno 30. november 2015 08.00 | Posodobljeno 30. november 2015 08.00 | Piše: M. F.

Kuhinja velja za srce doma, žal pa včasih skriva tudi pasti, ki se jim lahko spretno izognete.

Le v urejeni kuhinji je priprava hrane resnično užitek.

Med pripravo hrane v kuhinji največkrat sploh ne razmišljate o potencialnih strupenih in nevarnih snoveh. A vse, od posode do kuhinjskih pultov in korita, je lahko vir bakterij in kemikalij, ki škodujejo našemu zdravju. Oglejte si zato nekaj korakov, kako ga obvarovati.

Izbirajte pravilno posodo

Izogibajte se plastični in aluminijasti porodi ter posodi s premazi, ki preprečujejo prijemanje hrane. Plastika velikokrat vsebuje bisfenol A (BPA) ,ki lahko kvarno vpliva na ravnovesje hormonov. Če brez plastike ne gre, izbirajte tisto z oznako BPA free.

Aluminij je povezan z večjim tveganjem za demenco, parkinsonovo bolezen in avtizem, poškodovani premazi, ki preprečujejo prijemalne hrane, pa prav tako škodujejo zdravju. Najboljši materiali za posodo so keramika, steklo in nerjaveče jeklo.

Razkužite desko za rezanje

Po vsaki uporabi desko temeljito operite in jo vsaj enkrat tedensko razkužite s pasto iz jedilne sode. Zmešajte žličko jedilne sode in prav toliko soli ter dodajte toliko vode, da dobite pasto. Z njo premažite desko, počakajte 10 do 15 minut in jo nato sperite s toplo vodo.

Desko lahko razkužite tudi s kisom ali sokom limone. Premažite jo z enim od njih in ju pustite učinkovati vsaj 10 minut.

Priporočljivo je imeti vsaj dve deski za rezanje: eno za meso in drugo za ostalo.

Redno perite krpe in razkužuje gobico za pomivanje posode 

Tudi na kuhinjskih krpah in spužvastih gobicah se nahaja veliko bakterij. Na zgolj kvadratnem centimetru gobice je teh približno pet milijonov.

Po vsaki uporabi gobico temeljito operite in pustite, da se posuši, enkrat na teden je operite v pomivalnem stroju, vsak drugi dan pa razkužite s kisom. Poleg tega jih pogosto, vsaj na dva tedna, menjajte.

Krpe menjajte vsak dan. Po uporabi naj se posušijo, nikoli ne brišite posode v tiste, ki ste jih uporabljali med pripravo obroka. Vanje namreč pogosto brišete roke, ne da bi jih pred tem umili, in so zato lahko vir resnih okužb.

Ekološka čistila

Običajna čistila so polna kemičnih snovi in nevarnih kemikalij. Posegajte zato po ekoloških detergentih ali pripravite svoje, domače. Za pripravo lahko uporabite jedilno sodo, beli kis, olivno olje, eterična olja, mineralno vodo, limono, pepel. Kuhinja bo prav tako čista in bleščeča.

Zlasti velja izpostaviti beli kis, ki ima širok spekter uporabe, razkužuje in pušča sijoče površine ter se lahko uporablja za čiščenje skoraj vseh površin, razen naravnega kamna. Tega lahko zaradi kisline poškoduje.

 

Deli s prijatelji