CVETOČE

Štiri nezahtevne balkonske cvetlice

Objavljeno 01. april 2017 10.30 | Posodobljeno 01. april 2017 10.30 | Piše: M. F.

Kmalu bo čas, da polepšate balkon in okenske police.

Petunije so nezahtevne in hvaležne cvetlice.

Odločili ste se, da letos vaš balkon ne bo več brez lepih rož, a preden nastopi čas za njihovo sajenje, bi radi izbrali takšne, ki niso preveč zahtevne, kljub temu pa razveseljujejo z bujnim cvetenjem. Poglejte štiri najboljše, ki vas ne bodo razočarale.

Petunije

Na voljo so v mnogih barvah in oblikah, cvetijo od maja do septembra, najraje imajo polsenco in propustno, humusno zemljo. Vetrovna mesta jim zaradi nežnih cvetov ne ustrezajo. Da bi vse poletje lepo cvetele, je treba redno odstranjevati njihove suhe cvetove in liste. Zalivati jih morate redno, med posamičnimi zalivanji pa naj se substrat povsem posuši. Hranite jih s preparati z manjšim deležem dušika in večjim fosforja. Če jih boste v drugem delu poletja porezali na 20 centimetrov višine, bodo cvetele do pozne jeseni.

Pelargonije

Odporna in nezahtevna rastlina, z mesnatimi, temno zelenimi listi. Pelargonije veljajo za eno najstarejših okenskih in balkonskih rastlin. Obstaja jih približno 250 vrst in nedvomno boste med njimi našli takšno, ki bo poleti polepšala vaš balkon. Delijo se na štiri glavne skupine: bršljanke, velikocvetne, angleške ali žlahtne in dišeče pelargonije. Najbolje uspevajo na sončnem mestu, potrebujejo pa obilno zalivanje.

Mačehe

Najpogosteje krasijo gredice in parke, lahko pa jih posadite tudi na balkon. Obstajajo v različnih sortah in barvah, uspevajo v vseh vrstah tal, najbolje v propustni in zmerno vlažni zemlji. Bolj jim ustrezajo polsenčna mesta, saj ne marajo prevelike vročine.

Begonije

Gomoljnice krhkih stebel in mesnatih lističev v različnih barvah, velikostih in oblikah. Begonijam ustreza sončno do polsenčno mesto in propusten, hranljiv substrat. Da bi bujno cvetele, jih je treba stalno primerno dognojevati, med posamičnimi zalivanji pa naj se zemlja delno (ne povsem) posuši.

 

Deli s prijatelji