KORISTNO

Šest idej, kako lahko uporabite jajčne lupine

Objavljeno 24. april 2017 12.20 | Posodobljeno 24. april 2017 12.24 | Piše: M. F.

Varujejo rastline, čistijo cevi in so lahko dodatek prehrani vašega hišnega ljubljenčka.

Njihov vonj z vrta prežene mnoge škodljivce.

Ker so jajce zdravo živilo in so pogosto sestavina jedi, jih gotovo velikokrat uporabljate, njihove lupine pa najbrž mečete v smeti. A tudi te lahko koristno uporabite. Poglejte nekaj najboljših načinov njihove reciklaže.

Naravni insekticid

Zdrobite jajčne lupine in jih položite okoli rastlin na vrtu. Posevke bodo zaščitile pred nezaželenimi gosti, kot so polži. Poleg tega bodo zaradi vonja tudi druge škodljivce odvrnile od namere, da bi obiskali vaš vrt in povzročali škodo.

Čistilo vodnega kamna

Z valjarjem za testo dobro zdrobite jajčne lupine, jih zmešajte z alkoholnim kisom in takoj uporabite kot abrazivno sredstvo za čiščenje vodnega kamna s pip ali kuhinjskega korita.

Za sajenje

V jajčne lupine nasujte zemljo in vanje posadite semena. Ko ta vzklijejo in rastline nekoliko zrastejo, jih kar skupaj z lupino posadite na vrt. Ta bo razpadla in tako nahranila svoje varovance.

Za čiščenje odtokov

Dobro zdrobite nekaj jajčnih lupin in jih stresite v odtok. Čeznje spustite curek tople vode. Ko bodo koščki polzeli skozi cevi, bodo s seboj odplaknili vse maščobne ali druge obloge. Način se najbolj obnese kot preventiva.

Za blaženje pikov žuželk

Zdrobljene jajčne lupine v steklenici prelijte z jabolčnim kisom in pustite dva dni. Lupine se bodo zmehčale in lahko jih boste uporabili pri blaženju srbenja, ki je posledica pikov različnih žuželk.

Nadomestek v prehrani hišnega ljubljenčka

V pečici pol ure pri 220 stopinjah Celzija pecite jajčne lupine. Nato jih ohladite in zdrobite v prah. Tega dodajte pasji hrani kot nadomestek kalcija za zdrave zobe in močne kosti vašega hišnega ljubljenčka.

Deli s prijatelji