PREDPRAZNIČNO

Psihologi pravijo: Zgodnje novoletno okraševanje je zelo koristno

Objavljeno 29. november 2017 09.30 | Posodobljeno 29. november 2017 09.30 | Piše: M. F.

Praznični okraski mnoge vrnejo v otroštvo in dlje je dom okrašen, bolj dolgo so prisotni topli občutki.

Ne jezite se na tiste, ki se jim mudi s krašenjem doma.

Vsi, ki uživajo v zgodnjem božično-novoletnem okraševanju, običajno naletijo na odpor pri drugih družinskih članih, ameriški psihologi in psihiatri pa trdijo, da so te osebe veliko srečnejše od tistih, ki s tem čakajo na zadnji trenutek, poroča Independent.

Lučke in sreča

»Takoj ko iz kleti ali podstrešja prinesete škatle z božičnimi okraski, začnete brskati po njih in prižgete lučke, prebudite otroka v sebi,« pravi psihoterapevtka Amy Morin, avtorica dela 13 stvari, ki jih mentalno močni ne počno.

»Zlasti je tisto, čemur drugi pravijo nestrpnost, odlično za vse, ki so izgubili bližnje osebe, saj jih praznični okraski spominjajo na srečne čase, ki so jih preživeli z njimi. Okraševanje jim pomaga, da se z njimi znova čutijo povezane. Dlje kot dom diha v prazničnem vzdušju, dlje so ti občutki prisotni,« je še pojasnila Morinova.

»Seveda je poleg vseh drugih razlogov in veselja, ki jih prinaša okraševanje notranjega in zunanjega prostora, na prvem mestu spomin na pretekle čase,« se z Amy strinja ameriški psihoanalitik Steve McKeown.

Ob tem dodaja, da se v svetu, polnem stresa in tesnobe, ljudje radi povezujejo s stvarmi, ki jih osrečujejo in hkrati vračajo v otroštvo.

»Božični okraski so preprosto spomin na čarobne trenutke, ki jih je večina tedaj, ko so zasvetile praznične lučke, doživljala v preteklosti. Povedano preprosto: z okraševanjem pred prazniki se vračajo prijetna čustva in prebujajo občutki miru ter sreče,« dodaja McKeown.

Pogosto so prazniki neke vrste spomin na ljudi, ki jih ni več med nami, ali pa nas drevesce spominja na čase, ko smo še verjeli v dedka Mraza. Okraševanje nas ne le osrečuje, hkrati nas bolj poveže s sosedi, pravijo psihologi.

Ugaja tudi sosedom

Kot je namreč dokazala študija, objavljena v publikaciji Journal of Environmental Psychology, osebe, ki okrasijo tudi zunanjost doma, drugi dojemajo kot bolj dostopne in družabne. Hkrati so zunanja dela idealna priložnost za prijetno druženje.

Deli s prijatelji