O NOGAVICAH

Pri vsakem obešanju zmanjka ena nogavica

Objavljeno 13. december 2015 09.00 | Posodobljeno 13. december 2015 09.00 | Piše: Mateja Muršec

Nekatere dele oblačil pač nosimo v paru. Z njimi pokrivamo in zaščitimo okončine. Če nismo povsem nonšalantni do uveljavljenih norm, se trudimo, da imamo na okončinah enaki pokrivali. To pa ni vedno preprosto.

Tudi tiste, ki nimajo več para, lahko še uporabite.

Nogavice in rokavice je običajno nositi v paru. Kupimo jih v paru, tako jih nosimo, problem nastane, ko je treba to parnost obdržati. Možnosti za to pa se marsikomu za 10 odstotkov zmanjšajo že po prvem pranju, nam, ki smo tako rekoč specialci, pa celo za več. Tudi če sem skrajno previdna pri vstavljanju nogavic v boben, takoj pri obešanju že manjka ena.

»Imaš kakšno idejo, kako mi tole uspe?« sem včeraj pred mamo na mizo položila kar šest rokavic. »Še razumem ene, ampak šest,« mi nikakor ni šlo v glavo. Teh šest kosov namreč nikakor ni pomenilo treh parov. Prav vsaka je bila drugačna.

Poleg tega, in verjamem, da nisem edina, imam v kopalnici veliko vrečko z najbrž 50 neparnimi nogavicami. Vsakič, ko najdem kakšno brez para, jo odložim v vrečko. Potem vsake toliko vsebino stresem na tla in se lotim brskanja. Vsakih nekaj mesecev mi uspe najti kakšni dve, ki spadata skupaj.

Par je res poceni, 50 parov ne več

Teoretično se jih je v teh primerih najbolje vsakič takoj znebiti. Cena cenejšega para nogavic se giblje okoli evra. Ampak za skrajneže, ki pri vsakem pranju izgubijo kakšen par, je to okoli 10 evrov na mesec in 120 na leto.

Za takšen denar je pa že vredno malo razmisliti, ali obstaja kakšen sistem, s katerim bi se temu izognili. Pri vzpostavljanju reda se najprej le znebimo starih, brez para. Zanje ni več rešitve. Zdaj je treba poskrbeti za nadaljnje ravnanje.

Ker so nogavice majhne, jih ne mešajmo z večjimi kosi oblačil. Najbolje bi bilo, da bi vsak par, ki ga slečemo in odložimo na prostor za umazano perilo, najprej vstavili v posebno vrečko. Tako bi ostala skupaj. Vendar bi potrebovali kakšnih 20 takšnih vrečk. Pa tudi malce zamudno zna biti.

Vsekakor nogavicam in rokavicam namenimo ločeno manjšo košaro. Tam jih bomo zbirali, dokler ne bodo šle v boben stroja. Pred pranjem jih bomo stresli v posebno vrečo. Brez posebnega brskanja sem na spletu našla tovrstno vrečko za pranje iz posebne tkanine, za 2,8 evra.

Z ločenim odlaganjem in pranjem v vrečki smo zmanjšali tveganje izgube do konca pranja. Potem moramo posušene nogavice, pred selitvijo v omaro, predal ali škatle, tudi zložiti po parih in poskrbeti, da bodo tako ostale do trenutka, ko jih bomo oblekli.

Kupimo enake ali nosimo različne

Najenostavnejša rešitev, ki je uporabna predvsem za moške, pa tudi bolj športno urejene ženske, je, da imamo vsaj 80 odstotkov nogavic pač enakih. Ta težava tako odpade.

Seveda še vedno ostane dejstvo, da kose izgubljamo, a ni težav z iskanjem para, kar bi pomenilo, da smo vsaj dvakrat zmanjšali strošek svojega nereda ali, kot sem prepričana, tistega škrata, ki mi iz pralnega stroja krade nogavice.

Lahko pa se pač požvižgamo na danes tako opevano enakost in nase navlečemo, kar nam v nekem trenutku pride pod roke.

 

Deli s prijatelji