AVTOMOBIL

To presneto rosenje!

Objavljeno 14. december 2017 16.30 | Posodobljeno 14. december 2017 16.30 | Piše: Bruno Kuzmin

Kondenzacija vlage na notranji strani stekel je pogost in moteč pojav, s katerim se srečujemo predvsem v vlažnih zimskih dneh; zakaj se rosi in kako si lahko pomagamo?

Klimatska naprava v avto pošilja suh zrak in odstranjuje vlago. Foto: Getty Images/istockphoto

Za pojav orositve stekel velja fizikalna zakonitost, da lahko topel zrak sprejme več vlage kot hladen. Z njegovim ohlajanjem se začne iz njega izločati vlaga v obliki kapljic, ki jih opazimo na hladnih površinah. Pri avtomobilih gre za natančno takšen postopek vlaženja, ki je najbolj intenziven na steklenih površinah hladnega avtomobila pri nizkih zunanjih temperaturah. Voznik in morebitni sopotniki izdihujejo topel in vlažen zrak, ta se ob stiku z mrzlimi površinami hladi in kondenzira. Količina izdihanega zraka je namreč velika, njegova ogretost pa visoka, kar pomeni, da je v njem veliko vlage.

Preprečevanje rosenja

Načinov boja proti nabiranju vlage na steklenih površinah je več. Daleč najbolj preprost je dvig notranje temperature avtomobila, ob kateri se začnejo stekla ogrevati, vlažne lise na njih pa zmanjševati. A je slednje, vsaj pri večini starejših avtomobilov s slabotnim delovanjem ogrevanja, počasno in pri nizkih zunanjih temperaturah precej neučinkovito. Boljša rešitev je sušenje in ogrevanje zraka s klimatsko napravo. V tem primeru imamo opravka s podobnim procesom kot pri rosenju, vendar se to dogaja v klimatskem sistemu. Pod stoječimi avtomobili z vključeno klimatsko napravo zato opazimo lužice. Tovrstno zniževanje vlažnosti, kjer dovajamo v avtomobil zelo suh in z vlago nenasičen zrak, je v deževnih in mrzlih dneh najboljša rešitev. Prvi pogoj je učinkovito delovanje, dovoda zraka v sistem ne sme omejevati jesensko listje ali z nesnago zamazan filtracijski vložek.

Odtrgane alternative

Za večino moške populacije je verjetno bolj samoumevna kot pasta za zobe. Govor teče o brivski peni, ob kateri večina pomisli na poraščenost. A je pena precej uporabna tudi v boju z rosenjem, saj je v njej veliko sestavin, ki jih najdemo v komercialnih sredstvih za preprečevanje rosenja stekel. Recept pravi, da je treba s kremo ali peno na tanko namazati stekla in jih nato s krpo očistiti do sijaja, kar naj bi delno omejilo rosenje.

Najboljša rešitev za zarosene šipe je še vedno klimatska naprava.

Med trike, s katerimi izženemo vlago iz avtomobila, šteje še suha stelja za male živali. Najbolj preprosto se zdi, da jo natrpamo v staro nogavico ali kaj podobnega. Suha stelja nato zelo dobro vpija vlago in neprijetne vonjave, kar naredi avtomobil pozimi bolj suh in prijetnejši za bivanje.

Med legendarne alternative komercialnim kemičnim sredstvom naj bi štela tudi nekatera mila, otroški šamponi in recimo škrobni izločki iz napol prerezanega krompirja. Vsa ta sredstva naj bi bilo treba le nanesti na steklo, razmazati in nato obrisati s čisto kuhinjsko krpo do čistega. Morda res, a se zdi rešitev z vklopom dobro delujoče klimatske naprave najbolj elegantna. 

 

 

 

Deli s prijatelji