PRAZNIČNO

Povsem naravna barvila za velikonočne pirhe

Objavljeno 14. april 2017 11.00 | Posodobljeno 14. april 2017 11.03 | Piše: M. F.

Uporabni niso le čebulni olupki in teran.

Narava ponuja bogato paleto barv.

Letos svoja velikonočna jajca odenite v naravne odtenke. Na voljo vam je pisana paleta barv, od rumene, modre, zelene in še bi lahko naštevali. Postopek za barvanje z naravnimi barvami je večinoma enak: litru vode dodajte dve žlici alkoholnega kisa. Tekočino zavrite, dodajte izbrano naravno barvilo in vse skupaj kuhajte približno pol ure. Po potrebi precedite in v barvo položite kuhana jajca ter jih v njej pustite toliko časa, da dobijo želen odtenek. V večini primerov lahko v barvi skuhate surova jajca, kar bo zagotovilo nekoliko močnejše odtenke, tako izrazitih kot pri barvanju z umetnimi barvami pa vendarle ne gre pričakovati.

Rumena: Vodi dodajte tri žlice kurkume in v mešanico položite kuhana jajca. Barva bo izrazitejša, če boste jajca v mešanici vode in kurkume skuhali.

Rožnata: Narežite približno 800 gramov sveže rdeče pese in jo dodajte vroči vodi. Kuhajte toliko časa, da se voda obarva rdeče, precedite in v tekočino položite topla kuhana jajca, lahko pa v barvi skuhate surova. V tem barvilu pobarvana jajca bodo sprva videti siva, a ko se bodo posušila, bodo dobila nežno rožnato barvo.

Modra: Vroči vodi dodajte 600 gramov narezanega rdečega zelja, kuhajte ga pol ure in nato precedite. Jajca pol ure pustite v obarvani vodi. Če bi radi močnejšo barvo, jih v vodi v hladilniku namakajte prek noči.

Zelena barva: V vodi skuhajte približno 600 gramov listkov mlade špinače, precedite in v tekočino položite še topla kuhana jajca. Počakajte, da dobijo pravo barvo. Tako kot pri modri jih za močnejše odtenke namakajte čez noč.

Rjava barva: Skuhajte močnejšo turško kavo, jo precedite in vanjo položite še topla kuhana jajca. Tudi v tem primeru lahko jajca skuhate v kavi. Odtenek bo tako izrazitejši.

Posebna srebrna jajca

Zmešajte 800 mililitrov vode z 800 grami zamrznjenih borovnic. Počakajte, da se mešanica segreje na sobno temperaturo, in jo nato precedite. V tekočino položite topla kuhana jajca ter jih v hladilniku namakajte čez noč.

Deli s prijatelji