SVET ŠTEVILK

Poseben zimski oddih: Drsanje po kanalih

Objavljeno 10. december 2015 15.30 | Posodobljeno 10. december 2015 15.30 | Piše: T. P.

Ko pritisne mraz, bi se marsikdo najraje skril pod debelo odejo.

Pariška znamenitost z drsalno ponudbo.

Če pa že pomolite nos na hladen zrak, si s katero od zimskih radosti lahko kaj hitro poženete kri po telesu in se dodobra ogrejete. In tudi tokrat vam, podobno kot v poletnih mesecih, lahko obilico veselja ponudi voda, le da v zimskem mrazu v drugačnem stanju. Zamrznjenem. Zato si kar pogumno nadenite kapo, ovijte se v topel šal in si tesno zavežite drsalke.


1. Kanada: Kanal Rideau, ki povezuje kanadski mesti Kingston in Ottawo, je bil leta 1832 zgrajen kot varovalni ukrep ob morebitni vojni z ZDA, danes pa se v zimskih mesecih spremeni v največje zunanje drsališče na svetu. Ledena proga poteka skozi središče Ottawe in je dolga 7,8 kilometra, drsanje po njej pa je brezplačno.

2. Nizozemska: Nizozemci bi se v zimskim mesecih verjetno lahko spremenili v drsalni narod, saj jim mreža 200 kilometrov rek in kanalov omogoča skoraj brezmejne možnosti. A zgolj v resnično mrzlih zimah. V nasprotnem primeru pa se – za 15 evrov na dan – lahko malce razgibajo na petkilometrski umetni ledeni progi FlevOnice, odprti v povprečju 100 dni na leto.

3. Rusija: Med zadnjim novembrskim dnem in devetim marcem se eden najslovitejših trgov na svetu, moskovski Rdeči trg, spremeni v drsališče, 3000 kvadratnih metrov veliko ledeno zaplato, na kateri lahko naenkrat drsa slabih 500 ljudi. Za eno uro boste v petek, soboto in nedeljo popoldne odšteli slabih šest oziroma sedem evrov, preostale dni pa si drsalke lahko nadenete brezplačno. Če teh nimate, boste denarnico morali razpreti še za štiri evre.

4. Velika Britanija: Od 18. tega meseca pa do 10. januarja se lahko pred londonsko palačo Somerset v soju novoletnih lučk in v senci čudovitega novoletnega drevesca za dobrega desetaka drsate na verjetno najlepšem drsališču britanske prestolnice. Ki se, za piko na i, ko pade tema, spremeni še v skoraj nočni klub na ledu z DJ ob strani.

5. Avstrija: Drsališče pred dunajsko mestno hišo se ne imenuje zaman Wienereistraum, Sanje na ledu, saj se drsalci, ki skoraj lebdijo na dobrih 7000 kvadratnih metrih drsališča, počutijo kot v pravljici. Letošnjo sezono bo površina odprta med 21. januarjem in 6. marcem, za kar bo treba odšteti šest evrov in pol. Če pa vam to ne zadošča, se lahko podrsate še po 415 metrov dolgi ledeni stezi, ki se vije skozi park mestne hiše, ali pa zavijete na eno izmed šestih drsališč za kerling.

6. Francija: Med decembrom in marcem tik ob pariški mestni hiši zraste 1365 kvadratnih metrov veliko zunanje drsališče, kjer vas zimsko veselje ne bo stalo nič. Razen če si morate drsalke izposoditi, za kar boste odšteli petaka. Tisti, ki bi pariški drsalni izkušnji radi pridali malce več adrenalina, pa se lahko dvignete na ledeno zaplato skoraj v zraku. Na sloviti Eifflov stolp, katerega prva etaža se spremeni v majhno drsališče, ki lahko sprejme približno 80 navdušencev malce drugačnega drsanja.

7. New York: Verjetno ste ga videli že v vseh božičnih filmih – sloviti Rockefellerjev center, kjer si med oktobrom in aprilom mlado in staro zavezuje drsalke. Tudi do 150 hkrati, kolikor jih lahko sprejme romantično drsališče. Kar pa ni poceni, saj je za standardno vstopnico treba izvleči 23 evrov, med vrhuncem sezone, skoraj ves december, pa kar 30. 

Deli s prijatelji