POMEN

Poljubčki pod belo omelo

Objavljeno 22. december 2017 12.50 | Posodobljeno 22. december 2017 12.51 | Piše: A. P.

Bela omela zdravi rane in odganja zle duhove, poljubček pod njo pa paru prinese sečo.

Dandanes je čedalje bolj priljubljena tradicija poljubljanje pod omelino vejico. Nekje v stanovanju obesimo vejico, in če kdo stoji pod njo, to pomeni, da ga lahko poljubimo. Belo omelo najdemo na drevesih ali grmovju. Zimzelena rastlina ima majhne rumenkaste cvetove in prikupne bele jagode.

Čarobne moči

Rastlina velja za simbol plodnosti in ima veliko zdravilnih lastnosti. Za zimska slavja se je začela uporabljati že 200 let pred Kristusom. Nekatere kulture so ji pripisovale čarobne moči, Kelti so verjeli, da lahko zdravi rane, in so jo uporabljali kot protistrup, za povečanje plodnosti in odganjanje zlih duhov. Rimljani so jo častili kot simbol miru in prijateljstva. Sovražniki so se dobivali pod omelo, da so odložili orožje in se objeli.

Poljubi za srečo

Zagotovo najbolj romantični pa so poljubčki. Poljubljanje pod omelo naj bi izviralo iz keltske mitologije iz zgodbe o Frigg, boginji ljubezni, plodnosti, zaščitnici poroke in Odinove žene. Njen sin Baldr sanja, da bo umrl, zato Frigg zahteva zaobljubo od vseh živih bitij, da ne bodo škodile njenemu sinu. A pozabi prositi mlado belo omelo, zato sina ubije iz nje narejena puščica. Po eni verziji nato rastlino razglasi za simbol ljubezni, da ne bi več mogla nikomur škodovati. Po drugi verziji joče nad sinovim truplom, njene solze padajo na puščico in se spreminjajo v majhne bele jagode. Sin se nato čudežno prebudi v življenje, Frigg pa zapove, da bo vsak, ki stoji pod omelo, obvarovan pred nesrečo in bo prejel znak ljubezni – poljub.

 

Deli s prijatelji