ČISTOČA

Pet največjih napak pri pranju perila

Objavljeno 30. marec 2017 12.20 | Posodobljeno 30. marec 2017 12.21 | Piše: M. F.

Rezultat zaradi njih ni tak, kot ste si ga želeli.

Po pranju ne zapirajte vrat pralnega stroja.

Vaše majice in brisače imajo po pranju neprijeten vonj ali celo madeže. Vzrok za to so na videz male, a usodne napake pri pranju oblačil. Katerih pet morda vztrajno ponavljate tudi sami?

Napačen prašek

Drži, da nizke temperature pri pranju ohranjajo barve in tkanine, a če pri tem uporabljate napačen detergent, perilo ne bo dobro oprano. Pralni prašek se pri pranju ob nizkih temperaturah ne stopi, temveč se prilepi na oblačila in ustvarja bele madeže. Kadar perete pri nižjih temperaturah, vedno uporabljajte tekoči detergent.

Po pranju zapirate vrata stroja

Številni po tem, ko iz stroja poberejo oprano perilo, zaprejo njegova vrata, kar je povsem napačno. V njem se namreč zaradi vlage začnejo razmnoževati bakterije in ustvarjati plesen, ki jih vroča voda ne uniči, hkrati pa povzročajo neprijeten vonj, ki se prenese na perilo.
Da bi to preprečili, vrata stroja puščajte odprta, občasno pa njegovo notranjost razkužite z mešanico jedilne sode in alkoholnega kisa. Mešanico iz četrtine skodelice kisa in treh žlic sode nalijte v dozirno posodico ter prazen stroj vklopite pri najvišji temperaturi pranja.

Preveč detergenta

Upoštevajte navodila proizvajalca in z njim ne pretiravajte. Prevelike količine praška ne zagotavljajo večje čistoče, nasprotno, ta se skupaj z umazanijo zažre v vlakna in voda ga ne more izprati, oblačila pa zato niso primerno čista ter lahko izzovejo tudi kožne alergije.

Preveč mehčalca

Dolgotrajna uporaba mehčalca, zlasti če z njim pretiravate, na oblačilih ustvari lepljiv sloj, ki mu voda in pralno sredstvo nista kos. Prašek tako ne more temeljito opraviti svojega dela, hkrati ima perilo po pranju namesto svežega vonja neprijeten zadah. Rešitev je v zmerni uporabi mehčalca, še bolje je tega nadomestiti z belim kisom, ki perilo zmehča, uniči bakterije in ne pušča neprijetnega vonja.

Prenatrpan pralni stroj

Ta nikoli ni dobra ideja. Preverite zmogljivost stroja in upoštevajte navodila ter raje operite dvakrat po malo kot enkrat preveč. Perilo tako ne bo le čistejše, temveč tudi manj zmečkano.

Deli s prijatelji