PREDPRAZNIČNO

Pet idej, kako na povsem naravne načine odišaviti dom

Objavljeno 01. december 2017 09.40 | Posodobljeno 01. december 2017 09.42 | Piše: M. F.

Uporabite začimbe in druga živila iz svoje shrambe.

Rezine pomaranče so lep in dišeč okrasek.

Uporabite sestavine, ki jih imate doma, in z njimi odišavite dom. Načini so preprosti, a učinkoviti in vaše stanovanje se bo z njihovo pomočjo odelo v praznične vonjave.

Kava in cimet

Nekaj zrn kave in palčko cimeta stresite v lonček, prilijte malo vode in vsebino lončka segrejte do vretja. Medtem ko bo iz posodice uhajala para, se bo sproščal čudovit vonj. To odišavi zrak in ga hkrati navlaži, saj je prav presuh zrak, ki je posledica ogrevanja, pogosta zimska težava.

Janež, klinčki in vejica smreke

Enako kot prej lahko uporabite nekaj zrn janeža, klinčkov in smrekove iglice. Tudi med segrevanjem teh se bo po stanovanju sproščal prijeten, predpraznični vonj. 

Kava in svečke

V stekleno ali keramično posodico nasujte zrna kave, na sredino postavite čajno svečko in jo prižgite. Toplota, ki jo bo oddajala svečka, bo spodbudila sproščanje arome iz kavnih zrn in oplemenitila vaše stanovanje.

Citrusi

Nekaj jih narežite na tanke rezine. Uporabite lahko pomaranče, limone, grenivke, lahko tudi kombinirate različne sadeže. Položite jih na rešetke pečice in jih nekaj ur segrevajte pri 100 stopinjah Celzija. Posušene ohladite in položite v posodice, te pa v dele doma, kjer se najpogosteje zadržujete.

Jedilna soda

V stekleno posodico (manjši kozarec za vlaganje) nasujte jedilno sodo in ji dodajte nekaj kapljic eteričnega olja ali cimetovih palčk. Vazo pokrijte s pokrovčkom, v katerega ste navrtali luknjice. Tako pripravljeno dišavo postavite v kuhinjo ali dnevno sobo, aroma, ki se bo počasi sproščala, bo odišavila ves prostor.

Otroško olje in eterično olje

V manjšo steklenico (do pol litra) nalijte približno 200 mililitrov otroškega olja in mu dodajte nekaj kapljic poljubnega eteričnega olja. Več ga boste dodali, intenzivnejši bo vonj. Dobro pretresite. V steklenico nato postavite 10 lesenih palčk (za pripravo nabodal). Tekočina se bo vpila v les, njen vonj pa se bo počasi sproščal v prostor. Ko aroma oslabi, dodajte še nekaj kapljic eteričnega olja. 

Deli s prijatelji