NADLEŽNI MRČES

Osem zvijač, ki bodo iz doma pregnale pajke

Objavljeno 05. oktober 2015 11.00 | Posodobljeno 05. oktober 2015 11.00 | Piše: M. F.

Poskrbite, da v hladnih dneh vaše stanovanje ne bo postalo domovanje malih tkalcev pajčevin.

Pajkov nikar ne pobijajte, saj boste po ljudskem verovanju s tem priklicali nesrečo. Da pa ne bodo povsem zavzeli vašega doma, si raje pomagajte z naslednjimi zvijačami. Prav ko se temperature zunaj spustijo, kaj radi obiščejo toplejše kotičke in kote stanovanj, tako pa jim boste to preprečili.

Začnite na začetku

Kjer so insekti, tam so tudi pajki. Pazite torej, da zvečer ob odprtih oknih ne boste prižigali luči in da po stanovanju ne boste puščali ničesar, kar privablja mrčes. Tako pajki ne bodo imeli hrane.

Uporabite kostanje in orehe

Ljudska modrost pravi, da pajki preprosto ne marajo vonja kostanja. Če boste te plodove jeseni postavili na okenske police, bodo ti raje ostali zunaj. Podoben učinek naj bi nanje imeli tudi orehi. Strokovnih dokazov za to sicer ni, a izgubiti s temi triki res ne morete ničesar.

Razpršilo iz eteričnega olja ali kisa

Olja evkalipta, čajevca ali mete pajke odženejo iz doma. Prižgite doma izparilnike s temi vonji ali v plastenko z razpršilom nakapljajte od 10 do 15 kapljic omenjenega olja ter z mešanico poškropite okna in vrata. Enak učinek ima tudi kis: vodi dodajte pol decilitra alkoholnega kisa in z mešanico poškropite poti, po katerih vas obiščejo pajki.

Citrusi

Vonja, ki ga oddajajo limona, pomaranča ali grenivka, ti insekti prav tako ne prenesejo. Nekaj koščkov njihovih olupkov postavite po kotih in jih vsakih nekaj dni zamenjajte, saj se hitro razdišijo in tako izgubijo moč.

Cedrovina in tobak

Najbrž zaradi malce neprijetnega vonja po svojem domu ne boste potresli tobaka. Pajki ga sicer ne marajo. Prav tako kot ne prenesejo vonja cedrovine. Če ne morete dobiti njenega lesa, se lahko pred pajki zaščitite z njenim eteričnim oljem. Uporabite ga lahko v izparilniku ali tako kot iz olja evkaliptusa oziroma čajevca pripravite razpršilo.

Naj bo vaš dom čist

Pajki se najraje zadržujejo v temnih, malce zapuščenih mestih, ostanki hrane pa, kot že povedano, privlačijo insekte in tako seveda tudi tkalce pajčevin. Poskrbite, da bo vaš dom čist, prah brišite tudi z najbolj nedostopnih mest ter s sesalnikom redno odstranjujete pajčevine.

Zatesnite okna in vrata

Pajki v dom ne vstopajo le skozi odprta okna in vrata, pač pa tudi skozi drobne špranje, ki jih vi sploh ne opazite. Poskrbite torej, da bodo vaša okna in vrata res dobro zatesnjena.

Priskrbite si nojevo jajce

Prav ste prebrali, kajti specifičnega vonja tega jajca pajki ne marajo. Ko ga dobite, mu zgoraj in spodaj zvrtajte luknjico in izcedite vsebino, nato pa skozi luknjice povlecite vrvico in jajce obesite v prostor, ki ga imajo pajki najraje. Ta način zaščite pred pajki izvira iz Turčije, uporabljajo pa ga tudi v slavni Hagiji Sofiji v Istanbulu.

Deli s prijatelji