ODNOSI

Očetje, kje ste?

Objavljeno 28. februar 2016 08.00 | Posodobljeno 28. februar 2016 08.00 | Piše: Melita Kuhar

Zadnje čase spremljam zgodbe mamic, ki so ostale skorajda čez noč same.

Hči vpliva na osebnost moškega in jo spreminja.

Mož oziroma partner se je nekega dne spomnil, da ne čuti nič več do nje, da ni več zaljubljen in da ne bi bil več v razmerju z njo. To, da imata otroka in da ga ta potrebuje, ga ne odvrne od odhoda. In kaj je najbolj žalostno od opisane pogoste zgodbe? To, da taisti moški v zelo kratkem času oblikuje novo družino, na svojega otroka iz prve zveze pa preprosto pozabi, ignorira ga in se dela, da ga ni. Nedopustno!

Žal mi je, ko pišem resnične zgodbe in dejstva, ki jih poznam in so za mnoge udeležene boleča in povzročajo jezo, žalost, nemoč in obup. Kako šestletnemu otroku dopovedati, da ga oče ne mara, da se ne meni zanj in da ga kljub dogovorjenemu stiku ni na spregled? Da zanj ne plačuje preživnine, ki jo je na centru za socialno delo določil sam? Da pozabi voščiti lastnemu otroku za rojstni dan?

Skrbi prosim za otroka

Da, tudi to so vprašanja, ki begajo in bolijo samohranilke. Te mame želijo in iščejo možnosti, kako dopovedati bivšemu partnerju, naj skrbi za otroka, naj neguje stik z njim in naj preživi kak dan samo z njim, ker otrok hrepeni po očetu, želi si biti z njim. Veste, kaj je zadnjič v jezi rekel en oče? Da bo kar odšel in da noče videti ne nje in ne otrok, ker hoče njo kaznovati tudi tako, da bo otroke ignoriral, saj je vedel, da bo to bolelo ne zgolj njegova otroka, ampak tudi njo, bivšo. K sreči se je ta oče še pravočasno spametoval in se pomiril ter vzpostavil zdrav in skrben odnos z otrokoma, z bivšo partnerico pa se redno menita o vzgoji njunih sinov, ki odraščata in se oblikujeta v moška.

Očetova roka

To se sprašujejo številni otroci, ki so tudi že v puberteti, ko nujno potrebujejo očetovo roko, da jih vodi prek čeri izzivov ulice in vrstnikov. Namreč, vloga očeta, realno in simbolno, je v tem, da otroku da zdrav zgled avtoritete, oče je tisti, ki postavlja meje in določa pravila, je tisti, ki je drzen in odločen, samozavesten in zna v svoji moški energiji tudi prisluhniti, predvsem pa zaščititi. Vloga mame je, da neguje, ščiti, daje ljubezen in skrbno nadzoruje razvoj. Kot je razvidno, sta oba starša nujna za zdrav razvoj otrokove osebnosti. Ker pa je dejstvo, da skoraj vsaka tretja partnerska zveza razpade, je zdrava starševska vloga še toliko bolj pomembna, saj ne more mama sama nadomestiti odsotnega očeta. Zato ponovno sprašujem: Očetje, kje ste?

Kako lahko pozabiš na otroka?

Ko partner odide od družine, ker se je zaljubil v drugo, kljub temu ostane oče otroku, ki ga ima s prvo partnerico. In ne morem razumeti, pravzaprav tudi nočem, kako lahko zataji svojega lastnega otroka, svojo kri in se ne meni več zanj. Verjamem, da obstajajo očetje, ki se tako, torej z ignoriranjem otroka, maščujejo partnerici za zamere in jezo, ki jih nista kot partnerja reševala takrat, ko je bil čas in ko so zamere nastajale. Partnerja nista zdravo komunicirala in razreševala nesoglasij, ki so vodila v razpad ljubezni in odtujitev. To razumem. Je pogosto in se dogaja vsakodnevno. A ker imata otroka, sta obenem tudi starša, kar pomeni, da sta odgovorna in obvezna, da oba skrbita za podmladek in ga vodita skozi pasti odraščanja in socializacije, ne zgolj mama, ki v večini dobi skrbništvo.

Očetje, res ste nepogrešljivi pri vzgoji in skrbi za otroka, pri zgledu in zaupanju, ki vas naredi v očeh vašega malčka za boga. Bodite zreli in odgovorni, negujte vez in ljubezen z njim, četudi z njim preživite nekaj dni na teden. Se mi zdi, da ne morete imeti izgovorov, da ne bi skrbeli zanj, pa čeprav imate novo družino. Poskrbite, da se bo ujel z vašo novo partnerico in novim otrokom, tako imenovane sestavljene družine lahko čudovito funkcionirajo, ko ima vsak član takšne družine lastno vlogo zrelo postavljeno, ko so znana pravila vzgoje in je družinska dinamika zdrava in polnokrvna.

Ko on disciplinira ženo

Par je skupaj skoraj dvajset let. Imata otroka v prvi in drugi triadi osnovne šole. Mož je v zadnjih desetih letih odšel že vsaj petkrat, pa se po nekaj mesecih vrnil, ko je menil, da je dovolj discipliniral ženo, ki je imela kar naprej zahteve do njega, ga omejevala in vpraševala. To so njegove besede, zakaj se je umikal iz družine v samoto. Ko je nazadnje odšel in rekel, da se vrne v pol leta, je bilo ženi dovolj takšne čustvene manipulacije in se je odločila, da se bo ločila. Vmes je izvedela tudi, da se videva z drugo žensko. Otroka je obdržala v skrbništvu, oče oziroma mož pa je pretrgal stike z njo in otrokoma, ker je sedaj užaljen in ne razume, zakaj je šla v ločitev, saj ji je jasno povedal, da se vrne, ko se umiri in mu neha težiti. Težko je sprejel dejstvo, da imajo nezrele odločitve lahko tudi posledice. Ni razumel, da s svojo odločitvijo, da noče videti otrok, ker da bo tako bivšo ženo prizadel, škoduje otrokom, ki si ga želijo videti in imeti stike. Saj je navsezadnje njun oče, ki ga imata rada. In otroka žal že kažeta znake jeze in iskanja pozornosti, ki jo tako željno iščeta pri očetu, ki se ne oglasi, ki ne pride več ponju v šolo ob koncu pouka, ki ne kliče več in ki ga ni več v njunem mladem življenju. Zakaj se je oče odločil uničiti dve mladi življenji? Posledice sporočila, ki jima ga je namenil, so jasne: nista mi več pomembna, nimam vaju več rad in ni mi mar za vaju. No, to je izjemno razdiralno za oblikovanje zdrave osebnosti!

Zato, dragi očetje, tokrat gre beseda vam, ki ste res pomembni za svoje otroke. Pustite ob strani zamere do bivših partneric in poiščite stik z otrokom, ki čaka na vas, čeprav je kdaj siten, odtujen in vam ne zaupa. Ker ste ga zapustili, ko ste se ločili. Vi lahko oživite iskrico ljubezni in vzpostavite stik s svojim naslednikom. Kri ni voda, pravi stari pregovor. 

Deli s prijatelji