DOM

Obnova vrat: Pobrusimo in prebarvamo trikrat

Objavljeno 11. april 2017 21.00 | Posodobljeno 11. april 2017 21.00 | Piše: A. P.
Ključne besede: vrata obnova

Obnavljanje starih vrat je lahko precejšen strošek, še posebno če jih je v našem domovanju več. Prav zaradi tega se jih številni odločijo obnoviti kar sami.

Izberite prave barve (fotografija je simbolična)

Zbrati pogum in se samostojno lotiti obnove starih vrat je seveda zelo spodbudno početje, a moramo se zavedati, da bomo za to potrebovali orodje in predvsem čas. Dandanes se lahko veliko najrazličnejših spretnosti naučimo že z gledanjem spletnih videoposnetkov, seveda pa je veliko bolje, če nam prve korake pomaga narediti kdo, ki ima na tem področju osebne izkušnje.

Koliko časa in napora, pa tudi sredstev, bomo morali vložiti, je odvisno od tega, kako velika so vrata, kako močno so poškodovana in ali so zunanja ali notranja. Sonce in dež močno obrabljata material, zato je treba zunanja izdatneje zaščititi. To pomeni, da jih je treba v celoti pobrusiti.

Delovni prostor

Pred začetkom dela si moramo urediti zračen delovni prostor, vrata nato snamemo in namestimo na dve kozici. V naslednjem koraku odstranimo kovinske dele in mehaniko, kjer je to mogoče, preostale pa zaščitimo.

Če imajo vrata okno, ga moramo ustrezno zavarovati s papirjem in samolepilnim trakom. Nato poskušamo odstraniti čim več stare barve in laku. To najlažje naredimo z brusnim papirjem, ki ga premikamo v smeri strukture lesa. Pri odstranjevanju starih barvnih in zaščitnih prevlek si lahko pomagamo tudi s kemikalijami – pogosto snovmi, ki vsebujejo metilenov klorid. Z njimi odstranimo prevleko, ko se ta zadostno zmehča.

Tam, kjer je stara barva najbolj trdovratna, lahko uporabimo tudi več kemikalij, na koncu pa jih nevtraliziramo in očistimo. Nato vrata dokončno pobrusimo (najprej uporabimo papir granulacije 100 mm, nato 120 in na koncu 150). Sledi nanašanje barv in druge zaščite, naša izbira je ponovno odvisna od tega, kje so vrata nameščena. Potem ko so že pobarvana, jih spet pobrusimo, tokrat s papirjem granulacije 220, ter nanesemo še drugo plast barve.

Navadno je treba nanesti tri. Ko so vrata prebarvana, nanje vrnemo očiščene kovinske dele in mehaniko.

 

Deli s prijatelji