NAPAČNA UPORABA

Napaka, zaradi katere širimo bakterije

Objavljeno 02. december 2015 10.00 | Posodobljeno 02. december 2015 10.00 | Piše: M. F.

Vlažni robčki za čiščenje in dezinfekcijo so učinkoviti na manjših površinah, kot ste morda menili.

Robčki za dezinfekcijo oziroma protibakterijski robčki so v mnogih gospodinjstvih postali nepogrešljivi. Upravičeno, saj so praktični, preprosti za rabo in ob pravilni uporabi tudi učinkoviti. V nekaj potezah je z njimi brez posebnega truda s površin mogoče odstraniti  bakterije in umazanijo. A vendar z uporabo teh robčkov večina naredi več škode kot koristi. Namesto da bi z njimi bakterije odstranjevala, jih namreč prenaša še na druge površine.

Nima čudežne moči

Strokovnjaki iz Velike Britanije so preizkušali, kako učinkovit je en robček pri dezinfekciji površin, in ugotovili, da bakterije odstrani le z manjše površine. Ta ne sme biti večja od enega kvadratnega metra.

»Če en robček uporabljate na večjih površinah in celo na različnih delih pohištva, se bakterije samo prenašajo in tako kontaminirajo prej morda čiste površine,« so zapisali v svojem poročilu. »En robček ni primeren za čiščenje mikrovalovke in še kuhalne površine. Bakterije se namreč tako zgolj prenašajo,« opozarja Michaelle Exhume, strokovnjakinja za analizo proizvodov pri britanski reviji Good Housekeeping, in priporoča upoštevanje navodil za uporabo. »Če površina po brisanju z robčkom ne ostane dovolj dolgo mokra, z nje odstranite le umazanijo, ne pa tudi bakterij.«

Velja torej, da lahko z robčki za dezinfekcijo povsem učinkovito očistite dom, vendar jih boste za to potrebovali več, kot ste jih doslej.

Deli s prijatelji