ČAKA NAS VRT – MIKROZELENJAVA

Na oknu mini solata za vso zimo

Objavljeno 30. november 2015 19.08 | Posodobljeno 01. december 2015 10.00 | Piše: A. K./Baribal

Na okenski polici lahko poleg zelišč gojimo mikrozelenjavo.

Sadimo lahko vso zelenjavo, pri kateri uživamo liste. Foto: Shutterstock

Da bi si tudi pozimi zagotovili vir prepotrebnih vitaminov in mineralov, si v zaprtem prostoru, lahko na okenski polici ali tudi drugje, denimo v kleti, omislimo vrtiček, v katerem bomo gojili mikrozelenjavo. Gojimo lahko zelišča, solatnice in druge vrtnine, denimo zelje, ohrovt, cvetačo, kolerabo, blitvo, špinačo, grah pa tudi repo, peso in žito, rukolo, tako rekoč vse rastline, pri katerih uživamo liste in stebla. Porežemo jih, ko poženejo par listkov, in takoj posejemo nove. Večina zelenjadnic bo zrasla v približno dveh tednih.

Gredica na pladnju

Kalčki za rast potrebujejo le vlago in jih gojimo v kalilnikih z vodo, za mikrozelenjavo pa pripravimo plitve pladnje ali lončke, v katere nasujemo par centimetrov debelo plast substrata za vrtnine, ki ga lahko zmešamo z zemljo. Pladnji naj imajo na dnu drenažne odprtine. Za gojenje mikrozelenjave izberemo prostor, kjer bodo imele rastline dovolj svetlobe, to pomeni vsaj par ur na dan. Sejemo povprek in zelo na gosto, lahko eno samo rastlino, lahko pa semena pomešamo. V tem primeru pazimo, da združimo rastline, ki približno enako hitro rastejo. Lahko se poigramo z vzorci, pa sejemo denimo rdečo solato med zelene rastline, tako bo obrok mikrorastlin lepo pisan, privlačen tudi na krožniku. Uporabimo kar semena za vrt, čeprav iznajdljivi proizvajalci že ponujajo posebna semena za mikrozelenjavo.

Substrat pred setvijo navlažimo. Posejano prekrijemo še s tanko plastjo substrata, in če bi radi pospešili kalitev, potegnemo čez še prozorno folijo. Ta bo hkrati s toploto zadrževala vlago. Ko semena vzklijejo, jo odstranimo. Ves čas skrbimo, da je substrat dovolj vlažen, zlasti bodimo previdni, če je pladenj v bližini radiatorja ali peči. Rastline vsak dan vlažimo s pršilko.

Takoj na krožnik

Mlade rastlinice so izjemno bogate z vitamini in minerali, saj jih vsebujejo veliko več kot odrasle, različni viri navajajo od pet- do desetkrat več. Vendar moramo vedeti, da jih takoj tudi hitro izgubljajo, zato jih nikar ne režimo na zalogo, ampak jih vselej zaužijmo sproti. Poleg tega imajo zelo izrazit okus in so odličen dodatek k solatam, sendvičem in drugim jedem. Uživamo jih kajpak presne.

Seveda je mikrozelenjavo možno kupiti, vendar gojenje zahteva tako malo truda, da se splača poskusiti doma. Poleg tega, kot rečeno, porezana zelo hitro izgublja vrednost, zato pazimo, če jo že kupujemo, da je res čim bolj sveža.

Vabilo

Agencija RS za okolje bo 3. decembra 2015 pripravila seminar Agrometeorologi pomagamo pri pridelavi zelenjave. Potekal bo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru (grad Hompoš), Pivola 10, 2311 Hoče, od 9. ure.

Soorganizatorja sta Slovensko meteorološko društvo in Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije – Kmetijsko-gozdarski zavod Maribor. Finančno dogodek podpira Svetovna meteorološka organizacija.

Udeležbo na seminarju je treba prijaviti na telefonsko številko Oddelka za agrometeorologijo 014784074. Prijava je možna do zasedbe prostih mest.

Vljudno vabljeni.

Andreja Sušnik 
in sodelavci

 

Deli s prijatelji