MOŠKI ODSOTNI

Na estonskem otoku vladajo ženske

Objavljeno 01. december 2017 12.40 | Posodobljeno 01. december 2017 12.42 | Piše: A. P.

Moški so zaradi ribolova zdoma več mesecev na leto. Gre za eno zadnjih matriarhalnih skupnosti na svetu.

V Estoniji je dežela, kjer bomo le poredko naleteli na moškega. Na otoku Kihnu v Baltskem morju imajo ženske popolno oblast. Skupnost, v kateri živi približno 400 prebivalcev, velja za eno zadnjih matriarhalnih družb na svetu.

Njihove poročne pesmi in običaji so starejši od 2000 let.

To seveda ne pomeni, da imajo tamkajšnje ženske kaj proti moškim, preprosto nimajo druge izbire, kot da same prevzamejo vajeti življenja v svoje roke. To pa zato, ker so moški v tej ribiški skupnosti po več mesecev zdoma, ko gredo ribarit. Takrat morajo ženske skrbeti za dom, polje, otroke, za vse, skratka.

Vodja skupnosti je Mare Matas: »Moški so pač veliko odsotni, zaradi tega smo ženske postale zelo močne in zelo neodvisne. Naša kultura je zanimiva tudi zato, ker še vedno vsak dan nosimo tradicionalna oblačila. Imamo starodavne ljudske pesmi in plese. Naše poročne pesmi in poročna tradicija so starejše od 2000 let.« Matasova se zaveda, da je v sedanjem času težko ohranjati tradicijo, saj mladi zapuščajo otok zaradi izobrazbe in službe. Večina se ne vrne. Poleti je otok priljubljena turistična destinacija, a mladim to ni dovolj. Njihove običaje so uvrstili na seznam Unescove nesnovne kulturne dediščine.  

Deli s prijatelji