MAČKE IN VODA

Milo in škarje za muce

Objavljeno 12. april 2017 16.30 | Posodobljeno 12. april 2017 16.30 | Piše: Roman Turnšek

Mačke in voda? V to najbrž ne verjame prav veliko mačjih lastnikov, a tudi med mačkami so izjeme, čeprav o kakšni množici pač ni mogoče govoriti.

Glave raje ne zmočimo. Foto Shutterstock

Mačke so na srečo kar snažne živali. Zelo pogosto, zdi se, da skoraj nenehno, se čistijo in negujejo – sebe, marsikdaj tudi druga drugo. A predvsem pri hišnih, ki jih kdaj pa kdaj izpustimo ven, brez vsaj občasne uporabe vode in mila ne gre. Pri tem sicer žival pride navzkriž z lastnikom, večina muc namreč nima posebnega razumevanja za človekove čistilne domislice, a kopanje je vsake toliko pač potrebno. Občasno je dobro umiti tudi kratkodlake, nujno pa mačke z daljšo dlako, pri katerih se ta zaradi umazanije pogosto zlepi, kar povzroči ne le oteženo česanje in striženje, ampak tudi težave s kožo. Lažje je skrbeti za kratkodlaki kožušček, saj za njegovo čistočo dobro poskrbi že muca sama. Včasih zadostuje že temeljito česanje ali brisanje z mokro krpo.

Ne s silo

Najučinkovitejše, a tudi najtežje, pa je seveda kopanje. Muco moramo na vodo privaditi postopoma. Najprimernejši prostor za umivanje je kopalna kad, lahko pa uporabimo tudi kopalniški umivalnik ali plastično banjico. Pred začetkom zapremo okna in vrata, da ni prepiha. Na dno položimo gumijasto podlogo, da ji ne bo drselo. Če se ne more umiriti ali se na vse pretege upira, ji trup nežno ovijemo v brisačo, čez katero jo lahko umivamo. Kad ali umivalnik napolnimo s približno deset centimetri primerno tople vode. Voda naj pred tem rahlo teče, da se muca privadi na zvok.

Kaj pa kremplji?

Krempljev mucam običajno ne strižemo, saj za to poskrbijo same s plezanjem in praskanjem. Pogoje za to pa jim moramo seveda zagotoviti lastniki (z izpusti na prosto, s praskanju namenjeno opremo, ki jo kupimo v trgovinah za male živali). 

Glave raje ne

Nato jo začnemo močiti, pri čemer se moramo izogniti glavi (v naravi to pomeni neposreden napad). Držimo jo nežno, vendar dovolj čvrsto, da ne pobegne. Obrnjena naj bo proč od nas, da nam ne more skočiti na ramo ali se kako drugače obesiti na nas ali nas poškodovati. S šamponom za mačke jo temeljito umijemo po celotnem telesu, pazimo le, da pena in voda ne prideta v oči, ušesa, smrček ali usta. Malo počakamo, nato speremo. Z ročno prho spiramo, dokler voda, ki odteka z dlake, ni čista. Po končanem kopanju jo dobro obrišemo in pustimo v toplem prostoru brez prepiha, da se posuši. Izogibamo se sušilniku za lase, saj se ga večina mačk boji. Če pa ga vendarle uporabimo, ga držimo z razdalje in sušimo le z rahlim pišem. V času menjave dlake lahko mačke kopamo pogosteje. Da se izognemo poznejšim težavam, na to opravilo navajamo že mladiče. Starejše muce kopamo redkeje ali celo raje uporabimo rokavico ali krtačo, a previdno, ker imajo lahko z leti različne zdravstvene težave in jim lahko povzročimo nepotrebne bolečine.

Kopanje s šamponom ne sme biti prepogosto. Enkrat na dva do tri mesece je za hišno muco dovolj. V vmesnem času morebitno umazanijo odstranimo zgolj s splakovanjem ali tudi le z drgnjenjem dlake z rokami.

Striženje?

Primeri se, da je muco treba ostriči. Tudi to je pogostejše opravilo pri daljši dlaki, bodisi zato, ker je zavozlana, umazana, mastna, bodisi iz zdravstvenih razlogov. Muco postrižemo enakomerno. Podobno kot pri psih se tudi nekateri mačji lastniki odločijo muci skrajšati dlako v poletnih mesecih. Tako ji je manj vroče, je bolj živahna, vendar je treba nujno paziti, da je ne postrižemo preveč. Dlaka namreč telo oziroma kožo ščiti tudi pred sončnimi žarki. Če striženja niste vešči, ga prepustite veterinarju ali muco odpeljite k frizerju za živali.

Deli s prijatelji