Tehnologija, raziskovanje in kultura

Ljubljana Mini Maker Faire

Objavljeno 24. marec 2017 10.20 | Posodobljeno 24. marec 2017 10.30 | Piše: M. K.

Največji svetovni dogodek »Show and Tell« bo letos prvič tudi na slovenskih tleh.

Ljubljana Mini Maker Faire bo 13. maja v prostorih nekdanje Tobačne na enem mestu združil tehnologijo, raziskovalce in kulturo. Cel dan bodo na voljo delavnice za vse generacije, predavanja in predstavitve primerov dobre prakse; vse tisto, kar polni ustvarjalni um in ga spodbuja k iskanju novosti.

»Makerji« so ustvarjalni posamezniki ali skupine, ki se družijo z namenom raziskovanja in preizkušanja novih rešitev, snovanja edinstvenih produktov in njihovih umestitev v socialne modele za boljši jutri že danes.
Več kot 100 različnih predstavitev in aktivnosti bo navduševalo s sinergijo sveže sodobne tehnologije in močnih tradicionalnih obrti ter s priložnostmi spoznavanja ustvarjalcev in kreativnih podjetnikov. V številnih ponujenih aktivnostih pa se boste zvedavi in radovedni obiskovalci lahko preizkušali celo soboto.
 
image
 
Organizatorji dogodka Zavod 404 – mladinski raziskovalno-tehnološki center s soorganizatorji – pripravljajo obsežno predstavitev svojega delovanja, tj. delovanja slovenske »makerske« skupnosti. Med drugimi boste na dogodku spoznali tudi tuje ustvarjalce, predvsem pa bodo navduševali sodobni računalniško vodeni stroji, hekanje in robotika.
 
Dogodek bo promoviral praktično izobraževanje v sodobni tehnologiji, podprl domače obrtnike, predstavil umetniške projekte in z zabavnim družabnim programom približal ustvarjalne in tehnološke procese širši javnosti. Resnični razvoj se pojavi ob stičišču radovednosti, raziskovanja in kreativnosti, ki pletejo njegovo rdečo nit.
 
image
 
Ljubljana Mini Maker Faire je primarno usmerjen k inovacijam in predstavitvi ustvarjalcev, ki raziskujejo nove pristope in tehnologije, vendar ni namenjen zgolj novostim s tehničnih področij. Je platforma za inovacije in eksperimentalni del celotnega spektra znanosti, inženirstva, umetnosti, družbe in rokodelstva.
 
Dogodek bo tesno združeval tri področja delovanja družbe: gospodarstvo, izobraževanje in kulturo. Mini Maker Faire Ljubljana ne odpira zgolj slovenskih meja, temveč ponuja vpogled v delovanje posameznih sektorjev ter katalizira medsebojna sodelovanja in deljenje izkušenj tako na domačih kot na tujih tleh. Spodbuda k večji povezanosti je eden izmed ciljev dogodka, zato se bodo na enem mestu predstavile tehnološke inovacije, sodobni umetnostni pristopi in nove izobraževalne metode s sodobnimi vsebinami.
 
Želja organizatorjev je, da dogodek spodbudi družbo in politiko k ustvarjanju sprememb s praktičnimi, neposrednimi vzori. Njegov osnovni namen pa je, da krepi radovednost, raziskovanje ter prost pretok idej, znanja in izkušenj.
 

Vstopnice

Mini Maker Faire Ljubljana bo za vse obiskovalce brezplačen, kljub vsemu pa boste za vstop na prizorišče potrebovali vstopnico.

Zagotovite si vstopnico

 

Deli s prijatelji