OZIMNICA

Kako sterilizirati kozarce

Objavljeno 04. november 2015 10.00 | Posodobljeno 04. november 2015 10.00 | Piše: M. F.

Sterilno čisti kozarci za vlaganje so prvi pogoj za okusno ozimnico.

Preden kozarce napolnite, jih res dobro očistite.

Večina ozimnice je najbrž že v shrambi. Vendar v naravi še zorijo plodovi, ki jih lahko uporabite zanjo. Ste se letos odločili tudi šipek, kutine in kostanje spremeniti v sladko marmelado? Torej boste potrebovali še nekaj kozarcev za vlaganje, ki pa jih boste morali, preden jih boste napolnili, sterilizirati.

Tako bo šlo najlažje

  • Najprej jih temeljito umijte z detergentom in osušite s čisto bombažno krpo.
  • Nato vzemite pekač, pokrijte njegovo dno s papirjem za peko in nanj položite kozarce tako, da bo njihova odprtina obrnjena navzdol.
  • Pečico vključite na 100 stopinj Celzija in za 15 minut vanjo postavite kozarce.
  • Nato jih vzemite iz pečice in še vroče napolnite z vsebino.
  • Tako pripravljeni kozarci so sterilizirani in v njih se ozimnica ne bo pokvarila.
  • Čiste pokrovčke pa, preden zaprete kozarce, splaknite z malce alkohola.
Deli s prijatelji