NARAVNO

Kako se enkrat za vselej znebiti mravelj in pajkov

Objavljeno 04. april 2017 12.20 | Posodobljeno 04. april 2017 12.21 | Piše: M. F.

Brez kemije.

Mravlje ne marajo cimeta, lovorja in soka limon.

Ko se prebudi pomlad, se zbudijo tudi pajki in mravlje. Prvi zasedejo kote stanovanja, kolone drugih kuhinjska tla, pult, mizo in se kaj rade pogostijo s hrano. Na srečo jih je mogoče pregnati. In to na povsem naraven način.

PAJKI

Pomagajo orehi

Izkušeni trdijo, da pajki ne prenesejo vonja kostanja in se domovom, kjer so ti na okenskih policah, na policah omar in v drugih kotičkih, izogibajo. Razporedite jih torej po domu. Enak učinek naj bi imeli orehi. Za to sicer ni znanstvenih dokazov, a vendarle velja poskusiti.

Mešanica eteričnega olja

Izdelajte razpršilo iz eteričnega olja evkaliptusa, čajevca in mete. V pollitrsko plastenko z razpršilom nakapljajte od 10 do 15 kapljic omenjenih olj, pretresite in poškropite okna in vrata. Pajki bodo ostali zunaj.

Pomagajte si s citrusi

Po stanovanju razporedite rezine limon, pomaranč, tudi grenivke. Pajki njihovega vonja ne prenesejo. Vsakih nekaj dni jih nadomestite z novimi, da bo vonj vedno dovolj močan ter tako učinkovit.

Cedrovina

Svoje stanovanje odišavite s tem eteričnim oljem in pajki se mu bodo raje izognili. Lahko si pomagate tako, da ga dodate vodi v plastenki z razpršilom in poškropite kote ali z njim odišavite dom ob pomoči izparilnika.

Skrbite za čist dom

Pajki se radi skrivajo v temnejših, zapuščenih kotičkih, privlačijo jih insekti, ki se zadržujejo na ostankih hrane. Z rednim sesanjem in brisanjem prahu v vašem domu ne bodo imeli pravih pogojev za preživetje. Prav tako boste posesali njihova jajčeca in preprečili, da bi se pretirano razmnožili.

Nojevo jajce

Če imate možnost, si priskrbite nojevo jajce. Pajki ne prenesejo vonja, ki ga oddaja. Iz njega izpihajte vsebino in prazno jajce privežite pod strop ali na lestenec. Ta način izhaja iz Turčije, kjer se z njim pred pajki branijo tudi v znameniti Hagiji Sofiji.

MRAVLJE

Pomaga cimet

Vonja cimeta mravlje ne marajo in zato se tej začimbi raje na daleč izognejo. Posujte ga torej na njihove poti ali na površine, kjer se zadržujejo. Cimetove palčke bodo iz omar pregnale tudi molje.

Naravno razpršilo

Zmešajte vodo, malo tekočega mila in nekaj kapljic eteričnega olja sivke, dodajte nekaj zdrobljenih listkov lovorja, poprove mete in klinčkov. Dobro pretresite in poškropite ali s tekočino obrišite napadene površine.

Sok limone

Mravlje niso ljubiteljice limon, njihov sok pa lahko izkoristite na več načinov: če ga boste uporabili kot čistilo, pa boste ubili dve muhi na en mah. Z njim lahko površine, kje se zadržujejo mravlje, poškropite ali pa nanje položite rezine tega sadeža.

Olupek kumare

Je naravni strup za mravlje, in če ga boste položili na njihove poti, se po njih ne bodo več približale vašemu domu.

Lovor

Vonj lovorja mravlje odvrača. Če boste v kotičke, kjer se nahajajo, položili njegove liste, se jim bodo izogibale.

Odličen alkoholni kis

Z njim lahko očistite površine, kjer lezejo mravlje, ali zmešate detergent in kis ter z mešanico napolnite razpoke, kjer se zadržujejo.

Jedilna soda in sladkor v prahu

Zmešajte ju v enakih odmerkih in z mešanico posujte mesta z mravljami. Mravlje se bodo z njo pogostile, a jedilna soda bo zanje usodna.

Kava

Te insekte bo pregnal tudi vonj po kavi. Vse, kar morate storiti, je, da malo mlete kave posujete po predelih, kjer se nahajajo. Kmalu jih bodo, vam v veselje, zapustile.

Deli s prijatelji