GOSTOVANJA

Kako prenočiti obiske

Objavljeno 12. december 2015 14.50 | Posodobljeno 12. december 2015 14.51 | Piše: M. F.

V prihajajočih prazničnih dneh bi marsikomu prav prišla soba za goste, a četudi je nimate, je vašim obiskom lahko prijetno.

Med bližajočimi se prazniki boste morda morali malce improvizirati.

Soba za goste je zlasti v prazničnih dneh, ki so že na obzorju in ko se mnogim obetajo obiski, idealna. A če je nimate, boste morali goste, ki vas bodo obiskali za več dni, prenočiti drugje, največkrat v dnevni sobi. Razkrivamo nekaj namigov, ob pomoči katerih bo tako vam kot vašim obiskovalcem bolj prijetno.

Začnimo na začetku

Potrebovali boste ležišče. Pri tem bo nedvomno najbolj dobrodošel kavč, ki se lahko raztegne v posteljo. O tem razmišljajte že med opremljanjem doma. Nikoli namreč ne veste, kdaj boste dodatno ležišče potrebovali. Če te možnosti vendarle nimate, si lahko pomagate z dodatno vzmetnico, ki jo položite kar na tla. Velikost oziroma količino vzmetnic prilagodite številu gostov in njihovemu razmerju. Dobrodošle so tudi debele napihljive zračne blazine, ki so na voljo v različnih velikostih, morda pa svoje gostoljubje izkazali tako, da bi gostom odstopili spalnico in na improviziranemu ležišču spali sami. 

Kaj pa stvari

Zapomnite si, gostje prihajajo s prtljago. Preden prispejo, zato razmislite, kam bodo lahko pospravili svoje stvari. Primerno bi bilo, da bi v dnevni sobi izpraznili katero od omar, kamor jih bodo lahko pospravili.

Dnevna postane spalnica

Morda radi gledate televizijo pozno v noč ali si vsako popolne na sedežni privoščite počitek. Dokler boste imeli goste, na to pozabite. Morali se boste namreč prilagajati njim. Zvečer zato ne boste mogli ponočevati. Zlasti ne, če so obiski bolj zaspane narave. Prav tako zjutraj ne boste smeli biti preglasni.

Pazite na hrup in prepih

Če je vaša dnevna soba prepišna in hladna, poskrbite, da bo gostom v njej kljub temu prijetno: namestite dodatne odeje. Če je vanjo slišati hrup s ceste ali ulice, pa ga ublažite z doslednim zapiranjem oken in tudi senčil.

Zasebnost za vse

Ker veste, da v vaši dnevni spijo gostje, bodite do njih uvidevni. Morda bi lahko med njihovim ležiščem in ostalim prostor namestili premično steno. Zlasti če vaše dnevne in nočne rutine močno razlikujejo, je ta več kot primerna. Upoštevajte, da bo več ljudi kot običajno potrebovalo stranišče in kopalnico in da bo v vašem domu manj prostora. A ob prilagodljivosti in razumevanju z obeh strani to nikakor ne bo ovira za prijetno praznično druženje.

Naj bo domačno

Zlasti če je vaših gostov več, poskrbite za dodatne vtičnice, kjer bodo lahko napolnili baterije svojih napravic. Če veste, da imajo radi sveže cvetje, poskrbite za lončnice ali svež šopek v prostoru, kjer spijo. Tako se bodo počutili še bolj dobrodošli in jim bo bivanje pri vas ostalo v še lepšem spominu. 

Deli s prijatelji