DOBRO JE VEDETI

Kako jedilna soda olajša kuhanje jajc

Objavljeno 04. marec 2017 08.00 | Posodobljeno 04. marec 2017 08.00 | Piše: M. F.

In drugi triki za popolno kuhano jajce ...

S pomočjo jedilne sode jih boste lažje olupili.

Strokovnjaki se strinjajo, da so za kuhanje najboljša 7 do 10 dni stara jajca, saj jih je najlažje olupiti. Tista, ki so bolj sveža, ne gredo zlahka iz lupine, toda če boste med kuhanjem vodi dodali žličko jedilne sode, tudi s svežimi ne boste več izgubljali živcev, saj bo soda povečala njihovo bazičnost, zato boste lažje odstranili lupino.

Še nekaj zvijač za kuhanje jajc

  • Segrevanje jajc pred kuhanjem je dobra ideja. To lahko storite na dva načina: lahko jih pred kuhanjem vzamete iz hladilnika, da dosežejo sobno temperaturo, ali jih nekaj minut spirate pod toplo vodo. S takšno pripravo bo možnost, da bo lupina ostala cela, večja.
  • Pokanje lupine prepreči tudi kis. Načeloma velja, da vodi, v kateri kuhate jajce, dodate žličko kisa. Če kuhate dve jajci, bosta potrebni dve žlički, in tako naprej. Kis utrdi lupino in po kuhanju bo ta še vedno cela.
  • Jajca, ki jih nameravate skuhati v trdo, položite v mrzlo vodo. Če bi raje mehko kuhana jajca, jih z žlico položite v vrelo in pazite, da ne bodo vrela dlje od treh minut.
  • Po kuhanju jajce prelijte s hladno ali jih položite v ledeno vodo. Lažje jih boste olupili.
  • Če bi radi kar najbolj rumen rumenjak, pred kuhanjem jajca dobro pretresite. Tako pripravljena so imenovana zlata, saj rumenjak dobi enakomerno, izrazitejšo barvo.

 

Deli s prijatelji