Strokovnjaki se strinjajo, da so za kuhanje najboljša 7 do 10 dni stara jajca, saj jih je najlažje olupiti. Tista, ki so bolj sveža, ne gredo zlahka iz lupine, toda če boste med kuhanjem vodi dodali žličko jedilne sode, tudi s svežimi ne boste več izgubljali živcev, saj bo soda povečala njihovo bazičnost, zato boste lažje odstranili lupino.
Še nekaj zvijač za kuhanje jajc
- Segrevanje jajc pred kuhanjem je dobra ideja. To lahko storite na dva načina: lahko jih pred kuhanjem vzamete iz hladilnika, da dosežejo sobno temperaturo, ali jih nekaj minut spirate pod toplo vodo. S takšno pripravo bo možnost, da bo lupina ostala cela, večja.
- Pokanje lupine prepreči tudi kis. Načeloma velja, da vodi, v kateri kuhate jajce, dodate žličko kisa. Če kuhate dve jajci, bosta potrebni dve žlički, in tako naprej. Kis utrdi lupino in po kuhanju bo ta še vedno cela.
- Jajca, ki jih nameravate skuhati v trdo, položite v mrzlo vodo. Če bi raje mehko kuhana jajca, jih z žlico položite v vrelo in pazite, da ne bodo vrela dlje od treh minut.
- Po kuhanju jajce prelijte s hladno ali jih položite v ledeno vodo. Lažje jih boste olupili.
- Če bi radi kar najbolj rumen rumenjak, pred kuhanjem jajca dobro pretresite. Tako pripravljena so imenovana zlata, saj rumenjak dobi enakomerno, izrazitejšo barvo.