POGOSTEJE

Kaj se zgodi, če rjuh ne perete dovolj pogosto

Objavljeno 04. december 2015 08.00 | Posodobljeno 04. december 2015 08.00 | Piše: M. F.

Kadar ste bolni ali če se ponoči izdatno znojite, bi morali rjuhe menjati vsak dan.

Če ste prepričani, da lahko med pranji posteljnine mine več kot teden dni, saj je ta še vedno povsem dovolj čista za prijetno spanje, je skrajni čas, da se prebudite.

»Rjuhe bi morali prati vsaj enkrat tedensko, v nekaterih primerih pa jih je treba menjati vsak dan,« pravi Marilyn C. Roberts, profesorica zdravstvenih ved na univerzi v Washingtonu.

Vse zaradi bakterij

Kadar ste bolni, trpite za raznimi bakterijskimi okužbami, vam ponoči morda celo uide urin, na rjuhah pa ostanejo izločki iz vnetega ušesa ali nosu, bi posteljnino morali oprati takoj, ko zjutraj vstanete. Bakterije sicer ob ponovnem stiku z že tako oslabljenim organizmom okužbo še poslabšajo. 

Za bakterijske okužbe so zlasti dovzetne nekatere skupine ljudi. Pri tem profesorica izpostavlja tveganje za okužbo z bakterijo MRSA, ki so ji bolj izpostavljeni ljudje s prekomerno težo (težje ohranjajo čisto kožo), ljudje, ki imajo veliko kožnih poškodb ali ekcemov, posamezniki s slabšim imunskim sistemom ter starostniki. Pri njih je redno, vsakodnevno menjavanje rjuh brezkompromisno potrebno.

Strokovnjakinja opozarja še na en dejavnik, ki še kako ovira higieno spanca: domače živali v postelji. »Te na vašem ležišču nimajo kaj iskati. Čeprav psa ali mačko kopate vsak dan, lahko žival v posteljo prinese marsikatero umazanijo ali okužbo, ki ogroža vaše zdravje.«

Ne boste pa se iz rjuh nalezli gripe in prehlada, saj virusi zunaj telesa ne preživijo dolgo.

Ne le bakterije

Se ponoči potite? »Če so vaše rjuhe zjutraj mokre, jih zamenjajte s svežimi,« pravi Robertsova. »Rjuhe se na postelji ne bodo povsem posušile,« opozarja in dodaja, da je in v običajnih okoliščinah vsakodnevno menjavanje rjuh res pretirano, morali pa bi to početi vsaj enkrat tedensko.

V umazanih rjuhah ne prežijo zgolj bakterije in ostanki kože, pač pa tudi pršice, ki lahko izzovejo resne alergije. Ob menjavi posteljnine je zato treba tudi temeljito prezračiti in posesati vzmetnice. Enkrat mesečno pa operite tudi vzglavnike.

Naj bo dovolj vroče

Rjuhe perite pri temperaturi najmanj 60 stopinj Celzija. Ta namreč omogoča tako pranje kot dezinfekcijo posteljnine in je zato pogoj za mirno ter varno spanje. 

Deli s prijatelji