OBDAROVANJE

Kaj kupiti njej in kaj njemu

Objavljeno 11. december 2017 12.20 | Posodobljeno 11. december 2017 12.21 | Piše: Primož Hieng

Če bomo prejemnika darila zares razveselili, bomo veseli tudi mi in bomo hitro pozabili na stroške, ki smo jih imeli z nakupom.

Obdarovanje je svojevrstna umetnost, je tudi odnos med tistim, ki daruje, in tistim, ki darilo prejema. Izbrati pravo in primerno darilo je zelo zahtevna naloga, seveda če ne spadate med tiste, ki moškemu kupite buteljko vina in ženski šopek rož. To so zgolj formalna ali vljudnostna darila, ko se odpravimo na obisk k znancem ali ko smo povabljeni na večerjo.

Ko gre za povsem osebna darila, se ta odnos med tistim, ki daruje, in prejemnikom precej spremeni. Ko se odpravimo na pohod po nakupih daril – decembra bo takih pohodov zagotovo še veliko –, razmislimo, koga želimo razveseliti. Če bomo prejemnika zares razveselili, bomo veseli tudi mi. Takrat bomo pozabili na stroške, ki smo jih imeli.

Lepo zavito darilo

Darilo ni zgolj izdelek, ki ga želimo nekomu podariti, temveč je pomemben element obdarovanja tudi aranžiranje. V cvetličarnah se znajo še posebno potruditi, ko gre za aranžiranje, in naj vas ne preseneti, da zna biti zavijanje darila in krašenje s pentljo, storžki, zelenim rastlinjem in drugim včasih dražje kot darilo. Vsekakor je zelo pomembno, ali se bomo odločili za tak način aranžiranja, da bo prejemnik takoj videl, kaj je dobil, morda pa je veliko bolje – še posebno če imate radi presenečenja –, da prejemnik darila ne vidi. Odločite se torej sami. Če bi izbirali darilo za moškega, bi se spet znašli na začetku, torej pri buteljki vina. Pa ste prepričani, da je vaš obdarovanec resnično ljubitelj vina? Kaj pa, če prisega na pivo ali pa je morda celo abstinent. In smo tam! Kaj torej narediti? Najprej pozabite na buteljko.

Pravzaprav pravega darila za moškega niti ni tako težko izbrati. Najprej moramo prejemnika vsaj malo poznati, sicer pa tako in tako popolnih neznancev niti ne obdarujemo. Vsak moški ima neki hobi. Nekoga zanimajo avtomobili, drugi se ukvarja z mizarskimi deli, tretji zbira znamke. Četrti rad posluša glasbo starejšega datuma, peti prisega na lonce, nože in kuhalnice.

image

Darilo za razumno ceno

Če želimo z darilom res presenetiti, si le vzemimo nekaj več časa za izbiro oziroma nakup. Pomembno je tudi, koliko denarja smo pripravljeni nameniti. Če smo nekoliko spretni, bomo za razumno ceno lahko kupili darilo, ki bo obdarovanca razveselilo. In ne glejmo, koliko je bilo vredno darilo, ki smo ga pred časom dobili od njega. To ni lepo. Niti ni lepo, da na vsak način tekmujemo, kdo bo dal od sebe dražje darilo. Če prejemnika dobro poznamo, potem bomo tudi vedeli, kaj vse ga zanima, kaj dela v službi in kaj ga veseli v prostem času. Tako smo že na dobri poti k primerni izbiri.

In kaj na primer svetuje spletna stran hudo.com, ki na prvo mesto uvršča brivnike in strižnike. »To je nekaj, kar vsak moški potrebuje – hkrati ga bo nova mašinca tudi razveselila,« pravijo in dodajajo, da tehnika vedno vžge. Primeren aparat boste izbrali tudi glede na to, kako se brije – gladko, ali nosi brado, ki jo krajša. Na drugo mesto so uvrstili parfum, njej pa svetujejo takole: »Če se odločiš, da mu boš podarila parfum, bodi previdna. Najbolje je, če izbereš dišavo, za katero veš, da mu je všeč, ali jo je celo nekoč uporabljal. V takem primeru mu lahko izbereš tudi podoben, soroden vonj, pri čemer ti bo z nasveti pomagala prodajalka v parfumeriji. Če nima preferenc glede parfuma – toliko bolje zate! Kupi mu dišavo po svoji izbiri, tako bosta zadovoljna oba.«

Na tretjem mestu so knjige in devedeji. Potem so tu še modni dodatki, ki si jih sam ne bi kupil, ona pa naj bi vedela, da bi mu dobro pristajali. Še vedno se lahko zatečete k raznim večfunkcijskim napravicam, kot so švicarski noži, dodatki za pametne telefone, slušalke, orodja in prenosni polnilniki za baterije.

Ženske in moda

Za obdarovanje žensk so nekaj nasvetov pripravili pri reviji Elle: »Pri izbiri darila za osebo, ki je vedno na tekočem z zadnjimi modnimi smernicami, zagotovo ne boste zgrešili, če ji podarite darilo, povezano z modo. Če njen stil dobro poznate, lahko izberete točno določen kos oblačila ali obutve, drugače raje posezite po trendi modnih dodatkih, ki bodo le popestrili njen videz.«
Za t. i. lepotno obsedenko, ki ji primanjkuje prostora v toaletni torbici, a jo še vedno premami kak nov kozmetični izdelek, lahko izberete novo (večjo) toaletno torbico ali ji podarite lepotni izdelek, ki je trenutno hit v lepotnem svetu. V poštev pridejo izdelki za razvajanje, kot so maske za obraz, kreme za roke, piling in maslo za telo. Pri osebi, ki je navdušena nad izdelki za dom, ne moreš zgrešiti, če ji podariš dišečo svečo z njenim najljubšim vonjem, toplo in mehko odejo za vse prihajajoče mrzle večere ali na primer prikupno skodelico, da bo njen najljubši topel napitek še slajši. Za osebo, ki ima rada vsakdanja, uporabna darila, bi lahko izbrali čedno beležnico za zapisovanje vseh opravil in želja, ki jih zagotovo ni malo, set zabavnih in barvitih pisal, ker teh nikoli ni dovolj, in ovitek za telefon, ki s svojim sporočilom zagotovo zvabi nasmešek na obraz.

Deli s prijatelji